Nano Energies vybrala peníze od investorů a míří na Slovensko

Česká energetická společnost podnikatele Petra Rokůska expanduje na Slovensko. Chce se zapojit do vyrovnávání přenosové soustavy.

Nano Energies vybrala peníze od investorů a míří na Slovensko
Stanislav Chvála stojí v čele obchodníka s elektřinou Nano Energies | Archiv

Rychlé výkyvy cen elektřiny vlivem nevyrovnané výroby lákají čím dál více hráčů, kteří chtějí na vysokých a nízkých cenách vydělat či ušetřit. V přibývající příležitosti věří proto i společnost Nano Energies, za kterou stojí podnikatel Petr Rokůsek a Tomáš Janeček, spoluzakladatel RSJ, který mimo jiné vlastní síť Montessori škol Duhovka. Pod společnost vedle obchodu s energiemi a dodávek zelené elektřiny koncovým zákazníkům spadá ještě dcera Digital Energy Services.

Firma nabízí služby takzvaného agregátora flexibility. Ten pomáhá podnikům skrze složité algoritmy dálkově řídit výrobu a zdroje energie tak, aby se mohly podílet na vyrovnávání přenosové soustavy, a zapojit se tak do lukrativního, zhruba šestimiliardového trhu s podpůrnými službami pro přenosovou soustavu. 

Ten byl až donedávna doménou velkých elektráren, díky změně kodexu provozovatele přenosové soustavy ČEPS se však od letoška mohou zapojit i menší stabilizační prvky. Šéf Nano Energies Stanislav Chvála očekává v brzké době podobný obrat i na Slovensku. „Slovenská republika je trochu pozadu, ale my věříme, že už i tam je to za rohem. Aktivity Digital Energy Services jsme proto rozšířili i na Slovensko,“ říká Chvála.

Nano Energies proto už v Bratislavě otevřela pobočku. „Upravíme spotřebu tak, aby klient elektřinu vyráběl, když je nejdražší, a spotřebovával, když je nejlevnější. Zákazník to přitom v provozu nijak nepocítí, všechno probíhá automaticky a současně tím přispívá ke stabilizaci sítě bez nutnosti zapojovat do vyrovávání soustavy uhelné elektrárny,“ vysvětluje princip šéf slovenské pobočky Ján Mišovič.

Kvůli plánované zahraniční expanzi přibrala Nano Energies loni v létě dva nové investory. Jedním z nich je miliardář Petr Němec, podle žebříčku časopisu Forbes devětadvacátý nejbohatší Čech. Jeho developerská společnost Sebre stojí mimo jiné za projektem inovativní budovy Drn na Národní třídě, kde Nano Energies sídlí.  

Druhým z nových investorů je ekonometr Petr Zahradník, který se zabývá vývojem algoritmů pro obchodování. Spolu s Němcem drží 37,5procentní podíl. Stejný podíl coby hlavní akcionář vlastní Rokůsek, Tomáš Janeček má ve společnosti zbylou čtvrtinu.