Nad Tatrou sa bojí

Slovenské byznysmeny čekají nepěkné Vánoce, ale okázalé zatýkání na Slovensku silně připomíná zásah dua Šlachta–Ištvan na vládě v červnu 2013

Nad Tatrou sa bojí
Osoba Norberta Bödöra údajně spojuje slovenské mafie s předsedou Směru Robertem Ficem. | Profimedia.cz

Zatčení a obvinění slovenské hlavy československé finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka je zatím vrcholem masakru, který v nejvyšších patrech slovenského byznysu, politiky a justice spustila v posledních měsících vláda Igora Matoviče a jeho hodně pestré koalice. Zároveň jde o nejvlivnější a nejmocnější figuru, na jakou si mohla policie vyšlápnout. A to vyvolává ve slovenských obchodních kruzích paniku. Teď už si mohou přijít pro každého. Letošní Vánoce budou u nejbohatších Slováků hodně napnuté a rozhodně ne pohodové.

O slovenských poměrech není třeba si dělat iluze, ale poslední události vyvolávají pocit, že začíná jít, jak už to v každém lidovém protikorupčním tažení chodívá, především o moc nových pánů. Matovičovo hnutí OĽaNO od únorových voleb prudce ztrácí popularitu, z volebního výsledku 25 procent je v preferencích na patnácti a jeho koaliční partneři na tom nejsou lépe. Válcuje je zcela nová partaj expremiéra Pellegriniho Hlas. A masové zatýkání známých a vlivných lidí na tom zatím moc nemění.

Klíčovou osobou, která spojuje údajné slovenské mafie s mnohaletým předsedou vlády ze strany Směr Robertem Ficem, je Norbert Bödör, jeho blízký známý a spolupracovník, který měl podle všeho ovládat policii prostřednictvím svého vzdáleného příbuzného Tibora Gašpara. Ten býval policejním prezidentem a mimo jiné také poradcoval našemu ministru vnitra Janu Hamáčkovi. Kromě něj je stíhán i bývalý šéf protikorupční policie Róbert Krajmer, jehož manželka měla s Bödörem společný byznys. Obvinění si vyslechly i další bývalé policejní špičky.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit