Nabídka, která se neodmítá

Pražská radnice se chystá kupovat ubytovny, developer jí nabízí nové byty ani ne za půlku ceny těch tržních

Nabídka, která se neodmítá
„Město by mělo nastartovat alespoň nějakou výstavbu dostupných bytů. My bychom to dnes uměli zhruba za 38 tisíc za metr čtvereční.“ říká Radek Menšík. | Michaela Szkanderová

Příští týden by měla pražská radnice vyhodnotit nabídky v soutěži na nákup ubytovacích zařízení za miliardu korun. Město by chtělo tímto způsobem získat bydlení pro pět stovek osob. Politiky k tomu motivuje nedostatek městských bytů a aktuální situace, kdy potřebují ubytovat lidi bez domova nebo se sociálními potížemi. Soudě podle důvodové zprávy si od toho politici slibují, že by se mohli výhodně dostat třeba i k objektům ubytoven, hostelů, hotelů nebo penzionů, které se vlivem koronakrize potýkají s finančními problémy.

Vzhledem k tomu, že radní argumentují i nedostatkem bytů pro potřebné profese, jako jsou policisté, zdravotníci nebo učitelé, má jít v širším kontextu o jeden ze způsobů řešení dlouhodobé bytové krize. Tu Piráti už při nástupu na radnici označili za jednu ze svých priorit. Kromě oprav nevyužívaných obecních bytů je ale nákup objektů na trhu zatím jediný plán, který po dvou letech nabyl konkrétní podoby.

Na konceptu za socialismu oblíbeného družstevního bydlení se koalice zatím neshodla. To by mohlo být řešením pro střední třídu, bytovou politiku pro potřebné ale neřeší. Další možnost, že by město začalo po vzoru Vídně byty samo stavět, je také zatím ve stadiu úvah. Snaha minulé radnice postavit vlastní rezidenční projekt na Černém Mostě, kde ve finále vycházely byty dráž než na trhu, je asi dostatečným mementem. Městu však nyní nabízí spolupráci soukromá firma, která tvrdí, že byty zvládne postavit do 40 tisíc korun za metr čtvereční. To je méně než polovina ceny, za kterou nyní prodávají byty developeři.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit