Na troskách Wirecardu

Velká auditorská čtyřka odvádí čím dál horší práci, tvrdí britský regulátor. Navrhl změnu k lepšímu – a pak couvl.

Na troskách Wirecardu
Viděli jste Marsalka? Klíčový muž Wirecardu v příhodné chvíli zmizel a údajně se skrývá v Bělorusku. Uvidíme, jestli ho případná tamní revoluce vypláchne. | Profimedia.cz

Když loni v říjnu napsal list Financial Times, že německá firma Wirecard používá podivných účetních praktik a kdoví, jestli není celá podfuk, mezi prvními znepokojenými byl pochopitelně její auditor, firma Ernst & Young (v posledních letech vystupuje pod zkratkou EY). Pokud by se potvrdilo, co britské noviny napsaly, znamenalo by to, že po léta dával svým podpisem požehnání jednomu z největších účetních podvodů dějin. 

Rozhodli se tedy v EY podívat se Wirecard trochu na zoubek. Zjistili, že na celém světě firma prodělává, ale její tři asijské pobočky, všechny pod vedením šikovného rakouského finančníka jménem Jan Marsalek, naopak vykazují luxusní tržby. (V čem přesně spočívala auditorská aktivita EY směrem k Wirecard do té doby, suď Bůh.)

Tyto tři pobočky měly všechny utržené peníze – celkem 3,2 miliardy eur – posílat do banky BPI. Copak je to za banku, ptáte se možná. Bank of the Philippine Islands, zní odpověď. Řečené peníze měly v této bance být ukládány na účet, k němuž měl přístup pouze jeho správce, jistý R. Shanmugaratnam, šéf firmy Citadelle, o které také nikdy nikdo neslyšel. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit