Na minovém poli ESG

Ve světě ESG nerozhodují jasné finanční výkazy a tvrdá čísla, ale dost měkké a nejasné cíle. Přesvědčila se o tom i Allianz.

Pojišťovna Allianz nedávno oznámila, že nebude od příštího roku pojišťovat uhelné elektrárny ČEZ. Připsala si za to pár bodů v ratingu ESG, tedy Environmental, Social a Governance. A to je dost důležité. Zda a za kolik dnes seženete na trhu prachy, totiž už dávno nezáleží jen na tom, jestli máte jedno, či více áček od Moody’s nebo Standard & Poor’s. Investory čím dál více zajímá, do jaké míry jste sociálně a ekologicky odpovědní. Třeba ČEZ chce proto do dvou let zvýšit své ESG skóre z 50 na minimálně 80 procent.

Bohužel ve světě ESG nerozhodují jasné finanční výkazy a tvrdá čísla, ale dost měkké a nejasné cíle, s kterými se firmy zatím dost obtížně perou, což krásně ilustruje právě příklad Allianz. Pojišťovna si sice připsala nějaké zelené body, ale zase ztratila body růžové. Za všechno může UEFA, která nepovolila během utkání Maďarska s Německem osvětlit fotbalový stadion v Mnichově barvami duhy. Ten se přitom shodou okolností jmenuje Allianz Arena, a nebohý pojišťovací ústav je tak kvůli konzervatismu fotbalových funkcionářů spojován s maďarskou homofobií.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit