Na jipku, nebo do penálu

Schopnost nemocnic pojmout nové pacienty s těžkým průběhem čínské chřipky se začíná blížit nule. Počet nově nakažených pacientů přitom stále stoupá a je jasné, že v nejbližších dnech tlak na české zdravotnictví ještě poroste. Začíná se diskutovat o tom, zda a jak nemocnice třídí kvůli obsazenosti lůžek intenzivní péče své pacienty na beznadějné a ty se šancí na přežití.

Toto je ve stručnosti souhrn zpravodajství z minulého týdne. I z toho důvodu jsme se rozhodli podívat v novém vydání Hrotu na to, jakou cenu má lidský život. Záleží na úhlu pohledu. Tak třeba v roce 2014, kdy začal platit nový občanský zákoník, stát cenil lidský život na necelých 250 tisíc korun. Předloni, bráno optikou toho, kolik korun je stát ochoten zaplatit maximálně za léčbu pacienta, to bylo zhruba 1,2 milionu korun.

Ještě většího ohodnocení lidského života se dočkáte v případě, že se začnete ptát lidí kolem sebe, tady se dostanete z desítek milionů až k termínu nevyčíslitelná. Aktuální pandemie ovšem ukazuje, že v krizových situacích lidský život může mít velmi konkrétní hodnotu. Více najdete v našem tématu, kterému jsme vzhledem k jeho závažnosti věnovali v novém Hrotu hodně prostoru.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit