Na energie musíte chytře. Tepelné čerpadlo všechno nevyřeší

V bytových domech vsaďte spíš na optimalizaci bezprostřední spotřeby než na tepelná čerpadla, radí šéf společnosti BeiT

Na energie musíte chytře. Tepelné čerpadlo všechno nevyřeší
Miro Hachlinec | foto Michael Tomeš

Růst cen energií je fenomén, který v současné době zasáhl obrovské množství lidí. Snaha ušetřit však může řadu z nás svádět k tomu, neohlížet se na vlastní bydlení a investovat do řešení, které může být v konečném důsledku neefektivní.

Pokud v současné době řešíte, jakým způsobem ušetřit alespoň pár korun na výdajích za energie, rozhodně nejste sami. Podle průzkumu Institutu pro prevenci a řešení předlužení způsobil růst cen energií od loňského podzimu finanční problémy ve více než padesáti procentech domácností. To je důvod, proč velká část domácností přemýšlí, jak rostoucím nákladům za energie čelit.

Pozor na kaskádu

Velkým trendem posledních let je instalace tepelných čerpadel. Než se však vrhnete po hlavě do jeho nákupu, myslete v prvé řadě na to, kde bydlíte. Žijete-li totiž v bytovém domě, stává se proces instalace a provozu tepelného čerpadla výrazně náročnějším.

Musíte řešit nejen společné vlastnictví tepelného zdroje, ale ještě jeho složitější provedení, tedy zapojení vícero čerpadel najednou formou takzvané „kaskády“. Ačkoli je její instalace technicky proveditelná, mějte na paměti následující:

1) Před nákupem tepelného čerpadla zkontrolujte jističe a sjednejte si povolení od svého dodavatele elektrické energie. Provozem tepelného čerpadla v bytovém domě můžete totiž přetěžovat síť a způsobovat výpadky, neboť běžné sídlištní bytové domy obsahují jističe v rozmezí pěti až deseti kilowattů. Pro připojení tepelného čerpadla často není garantován dostatečný výkon.

2) Připravte se na nižší energetickou úspornost, a tím pádem delší návratnost investice. Na rozdíl od rodinného domu je v bytech nemožné topení v podlaze, a jste proto odkázáni na radiátor. Efektivita tepelného čerpadla se tak oproti použití v rodinném domě násobně snižuje.

3) V bytových domech bez podlahového vytápění zpravidla nelze využít ani další výhodu tepelného čerpadla, chlazení. Ačkoli by mohlo čerpadlo v létě chladit, při dodávce chladné vody do radiátorů můžete snadno dosáhnout rosného bodu a radiátory budou následně kondenzovat vodu do interiéru. Navíc měření dodávky tepla na radiátorech s pomocí takzvaných indikátorů či rozdělovačů topných nákladů nefunguje pro chlad.

Ušetřit se dá jinak

Instalace tepelných čerpadel není nejjednodušší cesta, jak šetřit energetické náklady, naskýtá se i jiná příležitost. Hledat úspory na straně spotřeby a efektivněji ji řídit. Podle dosavadních zkušeností je možné ušetřit v bytových domech až třicet procent na energiích. Běžná domácnost má totiž kvůli nedostatku informací značnou nadspotřebu.

Díky chytrému řešení můžete mít nad svou spotřebou stejnou kontrolu jako nad spotřebou paliva svého auta. V něm vám indikátor dává jasně najevo, kolik aktuálně spalujete a kolik kilometrů ještě můžete urazit. V domácnosti jste však dosud žádný takový ukazatel k dispozici neměli. Až nyní mají vlastníci a správci bytů v rukou nástroj, díky kterému mohou přehledně kontrolovat energetickou bilanci svého bytu a v reál­ném čase ji regulovat.

Jak to v praxi vypadá? Svou spotřebu energií můžete monitorovat z hodinových dat. Díky tomu se o nadbytečné spotřebě tepla dozvíte okamžitě, nikoli až po roce ze souhrnného účtu. Pokud svou spotřebu monitorujete na denní bázi, můžete na případné výkyvy hbitě reagovat.

Přestože se v dnešní době ocitáme v nelehké situaci, způsobů, jak rostoucím cenám energií čelit, je více. Než investujete značné množství peněz, dobře se zamyslete nad svou situací a zvažte, které řešení je pro vaše účely nejefektivnější.

Autor je CEO a spoluzakladatelem BeiT