Mikromanažerský chaos à la Babiš. Elon Musk v Twitteru balancuje na hraně šílenství

Nový majitel Twitteru impulzivně zkouší nové funkcionality, aby je vzápětí zrušil, a když jdou uživatelé večer spát, nemohou si být jistí, jak bude „jejich“ sociální síť vypadat ráno.

Mikromanažerský chaos à la Babiš. Elon Musk v Twitteru balancuje na hraně šílenství
ilustrační foto | Shutterstock.com

Byl to dramatický příběh plný zvratů, nakonec ale Elon Musk dotáhl převzetí sociální sítě Twitter za 44 miliard dolarů do úspěšného konce.

Nyní přichází druhé jednání, které se zdá ještě zajímavější – Muskova snaha změnit síť k obrazu svému.

Musk hned po dokončení transakce rozprášil dosavadní vedení firmy a sám se jmenoval hlavním šéfem. A hned začal vymýšlet, jak Twitter vylepšit – a to metodou pokusů a omylů. S trochou nadsázky se dá říci, že Musk zvolil mikromanažerský přístup. Čechům může připomínat bývalého premiéra Andreje Babiše. Ten také rád řídí všechno do posledního detailu, čímž do věcí vnáší pořádnou porci chaosu.

Příklad? Jedním z prvních kroků bylo propuštění zhruba poloviny zaměstnanců. Ukázalo se ovšem, že Musk s vaničkou vylil i dítě. Za pár dnů proto přišel čerstvě nezaměstnaným e-mail s prosbou, jestli by se nechtěli vrátit. Ukázali se jako přinejmenším těžko nahraditelní.

Vedle toho Elon Musk začal zasahovat do fungování Twitteru. Nový majitel impulzivně zkouší nové funkcionality, aby je vzápětí zrušil, a když jdou uživatelé večer spát, nemohou si být jistí, jak bude „jejich“ sociální síť vypadat ráno.

„Vezměte prosím na vědomí, že Twitter udělá v nadcházejících měsících spoustu hloupých věcí. Zachováme to, co funguje, a změníme to, co nefunguje,“ napsal Elon Musk minulý týden na svém účtu.

Chaotický manažer zatím dokázal odehnat část inzerentů a prohloubit ztrátu firmy. Otázkou nyní je, jak dlouho budou mít s experimentováním trpělivost sami uživatelé. Pokud začnou hromadně odcházet, s 44miliardovou investicí to skončí špatně.