Murdoch kontra Trump: Klidně lžete, jen ať nepřijde Fox News o diváky

Všichni v televizi Fox News věděli, že Trump prohrál volby. Lhali, aby si zachránili sledovanost

Murdoch kontra Trump: Klidně lžete, jen ať nepřijde Fox News o diváky
Vedení Fox News nepodporuje Donalda Trumpa z přesvědčení, ale protože se bojí, že přijde o jeho příznivce, a tedy i o byznys. | Profimedia.cz

Pátého ledna 2021, dva měsíce po posledních amerických prezidentských volbách, visel ve Washingtonu průšvih ve vzduchu. Úřadující prezident Donald Trump vyhrožoval divokou akcí (tehdy ještě nebylo konkrétně známo, co má na mysli), která mu měla „vrátit ukradené vítězství“.

Na celém světě existoval jediný mechanismus, jenž mohl Trumpovi účinně bránit v burcování davu svých rozvášněných příznivců. Ten mechanismus měla v ruce televize Fox News, po více než dvacet let nejsledovanější zdroj informací americké veřejnosti. Její vedení v čele s většinovým vlastníkem, australskoamerickým magnátem Rupertem Murdochem, se rozhodlo ten mechanismus nevyužít.

Murdoch se ten den ptal šéfky Fox News Suzanne Scottové, jestli by tři nejsledovanější osobnosti jeho televize – komentátoři Tucker Carlson, Sean Hannity a Laura Ingrahamová – neměly veřejně vystoupit a prohlásit, že volby vyhrál Joe Biden. Trumpova lež o rozsáhlém volebním podvodu by tak dostala ránu do vazu; většina Trumpových voličů bere Fox News velmi vážně. Nic takového se však nakonec nestalo. Scottová se obávala, že by takový tah „naštval diváky“, odpověděla Murdochovi e-mailem. Murdoch – na svoje poměry docela netypicky – mlčel. O den později vyhecoval Donald Trump dav fandů, z nichž někteří byli ozbrojeni, aby vzali útokem Capitol Hill a přinutili Kongres jmenovat příštím prezidentem namísto Bidena jeho samotného.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit