Mucha jako živý. V jízdárně pražského hradu začíná výstava Alphonse Mucha eMotion

Mucha jako živý. V jízdárně pražského hradu začíná výstava Alphonse Mucha eMotion
Výstava Alphonse Mucha eMotion | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Krásné dívky ze secesních plakátů Alfonse Muchy a ztepilé Čechy z jeho Slovanské epopeje zná každý. V jízdárně Pražského hradu začíná úplně jiná muchovská výstava, která dílo jednoho z nejznámějších českých malířů rozhýbá a v nadživotní velikosti představí i drobnosti dosud skryté v rozích obrazů.

Na výstavě nazvané Alphonse Mucha eMotion plakátové dívky promítané na zdi – jinak prázdného – sálu mrkají a posílají vzdušné polibky, Jan Hus žehnající v Betlémské kapli věřícím se naklání z kazatelny a divák si kromě toho může prohlédnout obří detaily bitevních scén ze Slovanské epopeje.

Podle producenta výstavy a spoluzakladatele společnosti BigBoard Richarda Fuxy, který v minulosti koupil sbírku muchových plakátů od tenisty Ivana Lendla, přináší výstava „velké emoce“ a přichází s inovativním technickým řešením: „Vůbec poprvé na světě jsou (Muchova díla pozn. red.) rozpohybována a poprvé jsou ve 360 stupních promítána ve velkoformátové projekci.“ Velmi podobně na věc nahlíží také autor projektu, kreativní ředitel výstavy a autor hudby Michal Dvořák.

Výstava Alphonse Mucha eMotion
foto Tomáš Novák týdeník HROT

Podobné multimediální výstavy se podle něj objevily jako první ve Francii a do dnešního dne se jich dočkali třeba Klimt, Picasso, Dalí či Schiele: „Chtěli jsme Muchu přiřadit k těmto velikánům.“ Na přípravě výstavy se podle něj podílel tým tří stovek lidí a zabralo jim to skoro dva roky. Emoce, nálady a pocity jsme se snažili akcentovat současnými výrazovými prostředky, tak jak by to možná dělal Alfons Mucha dnes,“ tvrdí Dvořák.

Tiskovou konferenci předcházející výstavě navštívila rovněž Muchova vnučka – výtvarnice Jarmila Mucha Plocková. Výstava je podle ní „převratný počin“, který jejího dědečka přibližuje mladé generaci: „Podle mého názoru by se novým technologiím rozhodně nebránil, možná by sám spolupracoval.“ Promítané zvětšeniny detailů Muchových děl umožňují podle ní nahlédnout každému zájemci až „do palety malíře“ a ocenit styl, kterým pracoval: „Je to velmi moderní, až impresionistická malba“. 

Výstava Alphonse Mucha eMotion
foto Tomáš Novák týdeník HROT

Výstava Alphonse Mucha eMotion kromě toho vůbec poprvé uvádí dílo secesního malíře ve formě digitálního NFT (non-fungible token, tedy nezaměnitelný token), a to jak plakáty, tak obrazy ze Slovanské epopeje. Zájemci si budou moci koupit digitální obrazy ve třech edicích odstupňovaných podle kvality a ceny – Emerald, Ruby, Amethyst.

Výstava bude v Jízdárně Pražského hradu pokračovat až do 13. září a Fuxa neskrývá ambice, že by poté „chtěli projekt vyvézt do zahraničí“.