Mučení a popravy. Příbuzní bojovníků z Azova se bojí nejhoršího

Ukrajinští vojáci, kteří dlouhé týdny bránili ocelárny Azovstal, čelí v ruském zajetí strašlivým podmínkám, tvrdí jejich příbuzní a žádají svět, aby zasáhl.

Mučení a popravy. Příbuzní bojovníků z Azova se bojí nejhoršího
Demonstrace na podporu ukrajinských bojovníků z Azovstalu | foto Shutterstock.com

Víra, naděje, ale i vzpomínky na minulost. Tak popisují své pocity příbuzní, zejména manželky, partnerky a matky, vojáků, kteří se statečně bránili více než dva měsíce ruské přesile v ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu, než dostali od Kyjeva rozkaz se vzdát. 

Nyní jsou uvězněni v Olenivce v Doněcké oblasti, na území kontrolovaném Rusy. Jejich osud je zřejmě zpečetěn. Z velké části se jedná o bojovníky pluku Azov, které Rusové považují za teroristy a obviňují je z mučení ruských civilistů na východě Ukrajiny. 

Jedna z žen, Anastasia, pro Rádio Svobodná Evropa uvedla, že její muž, její otec a manžel její sestry, všichni obránci z Azovstalu, jsou drženi ve vězeňském komplexu v Olenivce. Rusko před pár dny oznámilo, že pět desítek vězňů bylo zabito při raketovém útoku, který má na svědomí Ukrajina. Napadená země to odmítá s tím, že se ruská strana snaží odstranit stopy po brutálním mučení a nelegálních popravách vězňů. Ukrajinská vláda naopak žádá, aby bylo Rusko uznáno světovým společenstvím za teroristický stát.

„Celá naše existence se točí kolem skutečnosti, že naši milovaní jsou nyní v těch nejstrašnějších podmínkách,“ řekla Anastasia, jež si nepřála uvést celé jméno, protože chce chránit své blízké, které drží proruští separatisté. „Mysleli jsme si, že nic nemůže být horší než Azovstal, ale po tom, co se stalo (bombardování věznice), se ukázalo, že může být i něco horšího,“ dodala. 

Další z manželek obránců oceláren, Alina, tvrdí, že o svém muži od poloviny května, kdy se vzdal, neslyšela. Od doby, kdy byl zajat, přestal o sobě posílat jakékoli zprávy. O tom, že jejich manželé jsou v Olenivce, se dozvěděli z ruských sociálních sítí, když byli zachyceni při nástupu v komplexu věznice. Příbuzní se shodují na tom, že jsou vězni vyhublí a mají málo jídla. Vodu dostávají z potoka. 

Ruské úřady se netají tím, že příslušníky pluku Azov nepovažují za regulérní vojáky, ale za teroristy, kteří nemají žádná práva podle konvencí o válečných zajatcích. Šéf ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin o nich hovoří jako nacistických zločincích, kteří nemohou být vyměněni za zajaté Rusy. Ruská ambasáda v Londýně zase na svém twitterovém účtu žádala, aby byli popraveni oběšením, nikoli zastřelením, což je pro vojáky ponižující rozsudek smrti.

Příbuzní zajatců nyní apelují na ukrajinskou vládu i na světovou veřejnost, aby zajistily spravedlivé zacházení s jejich manžely, otci a syny. Nejen v Kyjevě pořádají demonstrace na podporu obránců z Azovstalu, aby se na ně nezapomnělo a „naši hrdinové“ se vrátili. Připouštějí ale, že si Kreml ani proruští separatisté z mezinárodní kritiky nic nedělají, což dokazuje zničení budovy věznice.