Motol dostane první supermrazák na vakcínu

Očkovací látku proti koronaviru je nutné skladovat při minus 70 stupních Celsia. Pražská nemocnice koupila výkonný mrazák za téměř půl milionu korun.

Motol dostane první supermrazák na vakcínu
ilustrační foto | Profimedia.cz

První dávka vakcíny proti nákaze covid-19 by do Česka měla dorazit ještě před koncem roku do fakultní nemocnice Motol. Odtud by pak měla být distribuována i do dalších krajů. Již tento pátek by však nemocnice měla dostat i dva speciální mrazáky schopné udržovat teplotu až minus 86 stupňů Celsia. 

Očkovací látky výrobců BioNTech a Pfizer je totiž nutné skladovat při teplotách minus 70 stupňů Celsia. Právě nutnost nízkých teplot je považována za úzké hrdlo v logistice očkování, které může celý proces výrazně zpomalit. Třeba spolkové země Německa proto začaly s nákupem výkonných mrazáků už v říjnu.

Podle premiéra Andreje Babiše přijde lednice pro motolskou nemocnici na 450 tisíc korun. Objednávka zveřejněná v registru smluv přesahuje milion korun, jedná se však celkem o tři spotřebiče. „Dva budou v naší lékárně a jsou určeny pro skladování vakcíny a jeden je pro naši patologii,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Pavlína Danková. 

„Supermrazáky“ dodá nemocnici dodavatel laboratorních a zdravotnických přístrojů Schoeller Instruments, půjde o výrobky od japonského výrobce PHCbi. Pod touto značkou uvádí své produkty na trh zdravotnická divize Panasonic, mezi další významné výrobce patří společnosti Haier nebo Thermo Scientific.

Podle analýzy společnosti ReportLinker dosáhl globální trh s medicínskými lednicemi a mrazáky v loňském roce hodnoty 2,88 miliard dolarů a i díky pandemii by měl v následujících letech prudce růst.