Mohutně přeceněná aktiva

Byznysmen Aleš Mokrý se rozhodl zjednodušit strukturu své firemní skupiny GEEN. Vedlejším efektem sloučení tří firem do jedné bylo přecenění aktiv směrem nahoru.

Mohutně přeceněná aktiva
Aleš Mokrý | Tomáš Novák týdeník HROT

Podle znaleckého posudku dosahuje hodnota aktiv 5,4 miliardy korun a po odečtení dluhu se jedná o 2,63 miliardy. Podobné výše nyní dosahuje základní kapitál nové společnosti GEEN CJ (písmena „CJ“ jsou zkratkou anglického výrazu crown jewels čili korunovační klenoty).

Většinu této hodnoty tvoří projekty v zahraničí, tedy konkrétně tři elektrárny na biomasu v Chorvatsku a vodní elektrárny v Gruzii. Část z nich je v provozu, další ve fázi výstavby. Znalecký posudek těmto projektům přisoudil hodnotu téměř 2,3 miliardy korun. Zbývajících 330 milionů připadá na fotovoltaické a malé vodní elektrárny v Česku a na Slovensku.

Podnikání Aleše Mokrého v energetice i jiných oborech prošlo řadou vzestupů a pádů. Loni byl spolu se dvěma dalšími jednateli skupiny Mandre nepravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody na šest let. Podle verdiktu Krajského soudu v Brně firmy ze skupiny Mandre fiktivně zaměstnávaly zdravotně postižené a způsobily tím státu škodu ve výši 335 milionů korun.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit