Rozpáraný byznys. Investor Mička se snaží odvrátit krach svých firem s módou

Skupině Michala Mičky se kvůli viru propadly tržby o více než 50 procent a projekt, kterému investoři svěřili 850 milionů, bojuje o život. Mička ale věří v jeho záchranu.

Rozpáraný byznys. Investor Mička se snaží odvrátit krach svých firem s módou
Michal Mička | Tomáš Novák týdeník HROT

Měl pověst zázračného dítěte, mladé investiční hvězdy, která umí okouzlit investory, sehnat od nich stovky milionů korun a následně rozjet velký byznys. Stál u rozjezdu brněnské skupiny DRFG, následně se osamostatnil a investoval na vlastní pěst. Michal Mička, vždy vzorně upravený a rozvážně hovořící muž, v létě oslavil Kristova léta. Ve stejném roce ale čelí i zřejmě největší krizi ve své kariéře. Vsadil totiž stovky milionů korun na obor, který covid drtivě zasáhl: na retail a módu. Teď osekává náklady, propouští lidi a jedná s obchodními centry a věřiteli o tom, jak ambiciózní módní byznys zachránit před krachem.

„Věřím, že je to proveditelné. Máme několik scénářů, primárním zájmem je předejít insolvenčnímu stavu. Ale i to je jedna z možností,“ přemítá Mička, šéf a majitel skupiny C2H.  

Loni jste hovořil o stabilizaci koupených firem a letos měla přijít expanze a škálování byznysu. Současná situace vám asi trochu změnila plány…

To ano. Covid nikdo nemohl předpovídat. Investovali jsme stovky milionů korun, abychom dostali společnosti do stavu, kdy jsou připravené jít do zahraničí a uspět. Dělali jsme si průzkum několika trhů a vyšlo nám nejlépe Německo. Ale od začátku roku je zřejmé, že bude třeba řešit úplně jiné věci.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit