Mocní a nemocní

Choroby mají zásadní vliv na fungování předních politiků a státníků a mnohokrát ovlivnily historii.

Mocní a nemocní
ilustrace Vojtěch Velický

Spojené státy žijí předvolební prezidentskou kampaní. Její intenzitu poznamenala pandemie koronaviru, ale přesto se všude řeší, jaké šance má Joe Biden a jaké stávající šéf Bílého domu Donald Trump. Jedním z velkých témat je jejich zdraví.

Na sociálních sítích probíhají vášnivé debaty o tom, jestli je Trump natolik nemocný, že si musí při pití přidržovat sklenici oběma rukama. V případě Bidena se zase lidé ptají, nakolik jeho myšlení ovlivňuje senilita: demokratický kandidát v mnoha projevech ztrácí nit, zapomíná slova, nedokáže dokončit myšlenku a občas působí duchem nepřítomně. Některá média téměř najisto počítají s tím, že Bidena krátce po zvolení vystřídá jeho viceprezidentka Kamala Harrisová. Zdravotní stav kandidátů zcela jistě ovlivní výsledek listopadových voleb a přispěje k rozhodnutí o tom, kdo od ledna příštího roku obsadí Bílý dům.

Ne že bychom podobné spekulace neznali z Česka. O zdravotním stavu českého prezidenta Miloše Zemana se diskutuje (a pochybuje) už roky a hodně živě od jeho znovuzvolení. Jedna z fám o údajné rakovině hlavy státu dokonce skončila až u soudu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit