Mobilizace Rusů bez výcviku na útok stačit nebude. Maximálně k udržení fronty

Devadesát procent rezervistů nemá jiný než základní výcvik z vojny, ke kterému došlo před mnoha lety. Na novou ofenzivu to nebude stačit, shodují se vojenští experti.

Mobilizace Rusů bez výcviku na útok stačit nebude. Maximálně k udržení fronty
Ruský voják v zákopech, ilustrační foto | Shutterstock.com

Částečná mobilizace, kterou vyhlásil ruský agresor Putin, mohla vyděsit řadu lidí po celém světě. Jedná se o bezprecedentní krok v novodobé historii země, která disponuje – alespoň podle žebříčků – obrovskou a silnou armádou. 

Naposledy mobilizoval Sovětský svaz v roce 1941 po napadení nacistickým režimem Adolfa Hitlera. Nyní v předem nahraném projevu obvinil Putin západní demokratické režimy z toho, že chtějí zničit současné Rusko, a proto mobilizace platí okamžitě, od 21. září.

Odborníci na Rusko a na vojenství zpětně analyzují, co by tento poslední krok Kremlu mohl fakticky znamenat, protože ani ruské úřady nepřinesly mnoho podrobností, jak bude začlenění rezervistů do ruské armády vypadat. Ministr obrany Sergej Šojgu pouze oznámil, že se bude jednat řádově o 300 tisíc mužů. 

Ruská legislativa dosud s mobilizací počítala v případě vojenského ohrožení. Kreml nicméně o agresivní válce na Ukrajině hovořil jako o speciální vojenské operaci. Moskva oficiálně popírala, že se svým „bratrským“ sousedem vede válku. 

Oficiálně má ruská armáda dva miliony rezervistů a v tomto ohledu je třetí na světě. První je Vietnam, druhá Jižní Korea, vyplývá z údajů britského Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS). Jedná se o vojáky, kteří opustili aktivní službu, a také bývalé brance.

Aktivních záloh je pár tisíc

Podle amerického think-tanku RAND Corporation je z těchto dvou milionů lidí plných devadesát procent bez dalšího výcviku. Prodělali pouze „přijímač“ jako branci v armádě a od té doby neprošli žádnou další formou výcviku. Podle západních standardů má Rusko k dispozici jen čtyři až pět tisíc vojáků v aktivních zálohách, kteří se pravidelně účastní cvičení. Na lepší výcvik nemá ruský stát peníze, uvedl RAND v roce 2019.

„Záložníci nejsou připraveni na boj. Záleží na tom, jak je to dlouho, co sloužili v armádě. Tyto dovednosti časem atrofují, pokud je necvičíte,“ vysvětlila expertka na ruskou armádu z RAND Corporation Dara Massicotová.

Částečná mobilizace umožňuje zasílat povolávací rozkazy jen vybraným skupinám obyvatel, například podle věku nebo podle místa pobytu. Pravděpodobně by mělo jít v první řadě o bývalé vojáky, kteří bojovali v Sýrii nebo ve válkách na Kavkaze, jako je Gruzie nebo Čečensko. V případě branců by to měli být ti, kteří dokončili vojenskou službu nedávno. V posledních letech to je okolo 260 tisíc „záklaďáků“ ročně.

Putin řekl, že povoláni mají být hlavně ti, kteří mají vojenské zkušenosti a potřebné znalosti. Ruští pozorovatelé si všímají zejména toho, že bezprecedentní Putinova mobilizace nebyla nijak přesně definována, takže se dá „ohýbat“ podle toho, jak se to bude Kremlu hodit. „Mobilizace se nazývá částečná, ale nejsou uvedeny žádné parametry,“ upozornila ruská politoložka Jekatěrina Schulmannová na sociální síti Telegram.

Povolávák jako forma šikany

Právník a obhájce lidských práv v Rusku Pavel Čikov doplnil, že nyní bude záležet na rozhodnutí ministerstva obrany, koho a kdy povolá. Ruští politologové a sociologové, které oslovil web Meduza, většinou potvrzují, že mlhavost celého Putinova kroku umožňuje řadu výjimek.

Kdo bude „hodný“, na frontu nepůjde, kdo se bude stavět proti režimu, bude naopak převelen k bojovým jednotkám velmi rychle. Řada ruských jednotek je pouze na třetinovém stavu a potřebuje urgentně doplnit. Zaznívá i názor, že počet mobilizovaných může resort obrany podle potřeb navyšovat až k jednomu milionu, aby se vyrovnal počtu ukrajinských sil.

Massicotová varovala před logistickými problémy, protože ruské úřady nemají s podobně rozsáhlou akcí zkušenosti. Vybavit a vycvičit desítky nebo stovky tisíc mužů bude chaotické, protože ruská armáda potřebuje nové síly na frontě okamžitě. Hrozí, že zkušené jednotky doplní úplní začátečníci se starou výzbrojí. Z vojenského hlediska to nebude mít velký efekt proti lépe vybaveným a motivovaným ukrajinským vojákům.

Čikov dodal, že provedení mobilizace bude ležet na regionálních gubernátorech. Nejpravděpodobnějším mechanismem bude to, že ministerstvo vytvoří kvóty pro každý region a gubernátoři budou mít odpovědnost za jejich naplnění. Celý proces ale může být dost zdlouhavý.

Massicotová je přesvědčena, že vytvoření nových funkčních jednotek na úrovni praporů by trvalo několik měsíců. A stejně by většina těchto nedobrovolných vojáků nejlépe posloužila k jednodušším úkolům, jako je držení obranné linie. Že by byli nově mobilizovaní muži nasazeni do útoku, jenž by byl úspěšný, považuje v horizontu dalších měsíců za nemožné.