Mizerná voda i vzduch lákají v Indii americký kapitál

V Indii nemá polovina populace přístup k pitné vodě, ve městech se zhoršuje kvalita ovzduší. Investiční firma Advent International v tom vidí příležitost a vstoupila do indického výrobce čističek vody a vzduchu.

Mizerná voda i vzduch lákají v Indii americký kapitál
ilustrační foto | Shutterstock.com

Indické vládě se nedaří zajistit na subkontinentu, na kterém bude za pár let žít více lidí než v Číně, čistou vodu a vzduch. Naopak zajímavou obchodní příležitost větří západní kapitál. Soukromá investiční firma z amerického Bostonu Advent International, jež se soustřeďuje na výkupy firem po celém světě, vidí dobrou šanci na trhu, kde žije 1,4 miliardy lidí, v segmentu domácích čističek vody i vzduchu. Více než polovina Indů nemá přístup k pitné vodě, ve městech zase obyvatele stále více trápí smog. Poptávka po domácích čističkách rapidně roste. 

I proto se bostonská firma dohodla na odkupu podílu ve výši 73 procent ve společnosti Eureka Forbes od průmyslového konglomerátu z Bombaje Shapoorji Pallonji za téměř 600 milionů dolarů. 

Americký Advent podle analytiků výrazně posiluje své postavení na indickém trhu v sektoru maloobchodu a spotřebního zboží. Už dříve tu fond získal podíly výrobců spodního prádla Dixcy Textiles a Enamor nebo ve výrobci pochutin DFM Foods. 

Pohodlný domov s čistou vodou i vzduchem

Poslední akvizice dává smysl s ohledem na to, že stále více Indů si může dovolit koupit čističku vzduchu i vody domů. Vysoká poptávka souvisí i s tím, že řada lidí v postpandemickém světě bude pracovat z domova, jenž by měl být dostatečně pohodlný pro produktivní práci, vysvětlil zakladatel poradenské firmy Tradeit Investment Advisor Sandeep Matta.

Navíc v zemi roste tlak na zlepšování čistoty vzduchu, vody i nakládání s odpady. Vláda už v roce 2014 vyhlásila program Swachh Bharat (Čistá Indie), který podporuje výstavbu toalet v zemi, kde na většině území není kanalizace.

Nicméně i tam, kde se vybudovala kanalizace a vodovodní řad, zůstává kvalita pitné vody pochybná. Proto si řada rodin pořizuje čističky vody. Trh s úpravou vody u domácností do roku 2024 vzroste na čtyři miliardy dolarů, shodují se analytici. Loni to byla necelá miliarda. 

Eureka Forbes má nyní na trhu podíl patnáct procent, s novým kapitálově silným vlastníkem může ale ostatní konkurenci z trhu vytlačit, míní Manoj Dalmia z indické firmy Proficient Group, která se zaměřuje na obchodování s akciemi. 

Akvizice pomůže i původnímu vlastníkovi Shapoorji Pallonji, jenž je zatížen obrovským dluhem ve výši 200 miliard rupií (58 miliard korun). Očekává se, že konglomerát bude nucen prodat i firmy pro stavbu solárních elektráren Sterling a Wilson Solar a stavební společnost Afcons Infrastructure, jež se zaměřuje na stavbu velkých infrastrukturních projektů, jako je metro, silnice a mosty.