Místo nekrologu lopatu vápna: čínské celebrity kosí covid

V reakci na protesty proti všudypřítomným lockdownům rezignovala čínská vláda 7. prosince na většinu protipandemických opatření a děj se vůle Konfuciova

Místo nekrologu lopatu vápna: čínské celebrity kosí covid
ilustrační foto | Profimedia.cz

Vzápětí začaly čínské celebrity vykazovat pozoruhodnou úmrtnost. Zakladatel největší testovací stanice v zemi Shanghai Kehua Bio-Engineering, Tchang Wej-kuo (66); devětatřicetiletý operní zpěvák Ču Lan-lan; slavný tanečník Čao Čching (87); zástupce rektora Vědecko-technické univerzity ve Vnitřním Mongolsku Wang Tchao (52); další osmdesátník Chu Fü-ming, jenž se proslavil jako první veřejný kritik Mao Ce-tunga, a další – ti všichni našli svůj konec během loňského prosince. Zemřeli na covid.

Je to pozoruhodné, když podle úřadů zemřelo za tu dobu v celé zemi na covid-19 všehovšudy 25 lidí. Kolik je nakažených, se od Pekingu nedozvíme, protože vláda nové případy prostě počítat přestala. Vezměme tedy zavděk výpočty britské firmy Airfinity, chytré přes zdravotnická data. Podle ní činí přírůstek nakažených v Číně 3,7 milionu, zatímco obětí je devět tisíc. Ne dohromady; je to tak každý boží den.

Lež začala být tak zjevná, že i Si a spol. museli přijít s nějakým vysvětlením. Vybrali si tvrzení, že zveřejněný údaj o 25 prosincových mrtvých byl pouze „pro výzkumné účely“. Dalším tahem bylo, že strana a vláda zakázaly novinám vydávat nekrology.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit