Místo bankovek bezcenné papírky? Pád rublu začal

Rozhodnutí Spojených států a EU zmrazit transakce prováděné ruskou centrální bankou vyvolalo fakticky volný pád rublu k západním měnám.

Místo bankovek bezcenné papírky? Pád rublu začal
Rubl je kvůli sankcím Západu pod tlakem | foto Profimedia.cz

Už v neděli bylo jasné, že pondělí bude mít pro ruskou měnu hodně tmavou barvu. Očekávalo se, že rubl bude, řečeno vojenskou terminologií, silně krvácet. Země EU následovaly Spojené státy a schválily v rámci dalšího balíčku sankcí i tu nejsilnější. Znemožnit centrální bance v Moskvě nakládat s více než polovinou svých devizových rezerv, jež jsou vedeny v dolarech nebo eurech. 

To znamená, že centrální bankéři nebudou moci intervenovat na podporu kurzu rublu. Zbývá jim pouze zlato a čínský jüan. V pondělí ráno rubl oslaboval vůči dolaru o třicet procent, ve směnárnách a bankách se dolar prodává v průměru za 120 rublů, v pátek uzavíral na 83 rublech.

Centrální bankéři reagovali tím, že zvýšili základní úrokové sazby z 9,5 procenta na dvacet procent. Domácnostem i firmám se zásadně zdraží úvěry a hypotéky. Burza v Moskvě odložila své otevření. Centrální banka zakázala prodávat cizincům akcie ruských firem, aby zamezila odlivu kapitálu. Firmy v Rusku navíc budou muset převádět osmdesát procent devizových příjmů na rubl. 

Část analytiků očekává, že sankce povedou k vysoké inflaci, odlivu kapitálu a ekonomické krizi, jež bude nejhorší od rozpadu Sovětského svazu

Že bude mít rubl a fakticky i celý bankovní sektor v Rusku velké problémy, indikovaly už v neděli obrovské fronty před bankomaty a směnárnami po celé zemi. Dolar se na mnoha místech prodával o více než třetinu dráž, než byl páteční oficiální kurz. 

Šok mnoha Rusů znásobilo i rozhodnutí EU uzavřít vzdušný prostor pro veškerá letadla ruských aerolinií. To znamená, že si Rusové nemohou pro dolary nebo eura doletět do zahraničí. „Stál jsem ve frontách hodinu, ale cizí měna je všude pryč, jen ruble,“ postěžoval si programátor Vladimir v moskevském nákupním centru. 

Vývoj kurzu rublu k dolaru za poslední rok
Zdroj: Tradingview.com

Navíc se o víkendu američtí i evropští politici shodli na tom, že některé ruské banky budou odstřiženy z mezinárodního platebního systému SWIFT, což jim dále znesnadní obchody mimo Rusko. Ekonom Lukáš Kovanda předpovídal, že tyto kroky mohou vést k finančnímu kolapsu celé ruské ekonomiky, což je také cílem sankcí, aby Kreml nemohl financovat válku, jež podle odhadů stojí denně dvacet miliard dolarů. 

Ruská centrální banka se snažila už během neděle mírnit paniku s tím, že se zavazuje dodávat bankám dostatek rublů a udrží stabilní prostředí. Také velké ruské banky, jako je Sberbank a VTB Bank, v neděli ujišťovaly své klienty, že budou mít přístup ke svým vkladům a budou smět převádět ruskou měnu do dolarů a eura.

Problémy pro ruské banky signalizovalo nedělní rozhodnutí české odnože banky Sberbank CZ, že ponechá v pondělí své pobočky uzavřené. Jako důvod uvedla odliv klientů v posledních dnech. Zastavila také kartové transakce a internetové bankovnictví. Podle Evropské centrální banky hrozí Sberbank Europe AG ztráta likvidity.

Ruský stát může v krajním případě zavést kapitálové kontroly a úspory běžných Rusů v bankách „znárodnit“, aby s nimi mohl disponovat sám, nabídl jeden z možných scénářů Kovanda.