Ministr Válek v nevědomosti? Možná horší, než když chybuje

Vlastimil Válek prý nevěděl o tom, co se mu na ministerstvu děje. To rozhodně nesvědčí o jeho kompetenci.

Ministerstvo zdravotnictví vedené Vlastimilem Válkem (TOP 09) před Vánocemi informovalo, že vydá nařízení o povinném testování Čechů vracejících se ze zahraničí na covid-19. Od záměru pak upustilo, protože prakticky totožné nařízení již dříve zrušil soud. Média to podala jako velké Válkovo selhání. Pokračuje praxe jeho předchůdců ve funkci, kteří si z právního rámce dělali dobrý den a zkoušeli nařizovat to, co u soudu nemá šanci obstát. Zatímco opoziční ANO toho využilo a začalo upozorňovat na nekompetentnost nového ministra, Válek raději mlčí. A pokouší se zachránit situaci nepřímo.

S nepřímou obhajobou ministra přišel server Neovlivní a následně Seznam Zprávy. Válek prý o nezákonném opatření nevěděl. Připravili ho podřízení úředníci, konkrétně hlavní hygienička Pavla Svrčinová a náměstek pro legislativu Radek Policar. 

„Svrčinová i Policar ministra Vlastimila Válka obešli a nedali mu informaci, že do opatření znovu propašovali bod znemožňující Čechům návrat do vlasti. Opatření týkající se Čechů vracejících se ze zahraničí nebyla vůlí ministra,“ píše se v článku Seznam Zpráv.

Skoro by to vypadalo, že pohrobci v klíčových úředních pozicích po exministrovi Adamu Vojtěchovi teď novému šéfovi resortu škodí. Chtějí ho znemožnit, a tak mu dělají naschvály? Je Válek jen obětí škodolibých úředníků? Vypadá to jednoduše, ale i kdyby to byla pravda, tato mediální zkratka ve skutečnosti nemá žádnou váhu. 

Aby ministr nevěděl o mimořádném opatření vlastního resortu, které ovlivní život statisíců občanů, to opravdu připomíná spíše banánovou republiku. Ministr v nevědomosti je snad ještě horší než ministr v omylu. Zatímco chybující ministr se může omluvit a my můžeme, ale nemusíme jeho omluvu přijmout, ministr v nevědomosti je prostě a jednoduše mimo. Neobhajitelně.

Válkovo okolí se jej nyní snaží uchránit. Apeluje na novináře a zmiňuje mimo jiné také pověstných sto dní hájení. Válek je nedostal, což je prý nefér. To ale není. Žádnou dobu hájení neměli Adam Vojtěch, Roman Prymula, Jan Blatný ani Petr Arenberger. Člověk, který usedne do pozice ministra zdravotnictví v době pandemie, nemá právo na chyby ani na překvapení, a už vůbec ne na nevědomost. Nahlíženo zprava i zleva je Válkovo počínání v resortu zatím velmi nešťastné. Je jen otázkou času, kdy si to uvědomí i on sám, jeho spolupracovníci a snad také spolustraníci.