Ministr školství Petr Gazdík podal demisi, končí i ve vedení Starostů

Ministr školství a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku rezignoval na vládní i stranickou funkci.

Ministr školství Petr Gazdík podal demisi, končí i ve vedení Starostů
Petr Gazdík | foto Profimedia.cz

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ napsal Gazdík na Twitteru.

Média v předchozích dnech upozornila na Gazdíkovy styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Ten patří mezi hlavní obviněné v kauze pražského dopravního podniku.

Sám Petr Gazdík mezi obviněné nepatří. S Redlem ale strávil víkend na horách. Absolvoval s ním schůzky v zabezpečené kanceláři. Gazdík vylučuje, že by se podílel na něčem nelegálním. „Pokud někde cítím vinu, pak možná v přílišné otevřenosti k některým lidem. Ano, stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čí se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys,“ napsal končící ministr v tiskovém prohlášení.

Podle koaliční dohody ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů náleží post ministra školství hnutí STAN. Nominaci na nového ministra by měl předseda hnutí Vít Rakušan představit prezidentovi nejpozději k 30. 6., kdy Gazdík ve funkci končí.

Gazdíkovo rozhodnutí ocenil předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí," napsal na Twitter premiér.