Miliardáři po sklizni

Čeští miliardáři loni mnohdy neodolali dobrým podmínkám na trhu a prodali části svých firem. Trh fúzí a akvizic ožil, ale letos ho mohou přibrzdit vysoké úroky

Miliardáři po sklizni
ilustrační foto | Profimedia.cz

Slovák Jozef Janov už toho v byznysu zažil mnoho. Jakožto investiční ředitel Penty byl například u prodeje polské Žabky bezmála za deset miliard korun mezinárodnímu fondu Mid Europa Partners, v roce 2010 poslal na burzu sázkovou kancelář Fortuna, účastnil se války o Sazku a řady velkých transakcí v Česku i v zahraničí.

Přesto byl pro něj loňský rok mimořádný. Janov v roce 2013, krátce po odchodu z Penty, spojil síly s vládcem Agrofertu a začínajícím politikem Andrejem Babišem. Založil investiční skupinu Hartenberg, která od začátku hospodaří zejména s pětimiliardovým vkladem dnes už bývalého premiéra. Zhruba po osmi letech úspěšné spolupráce, která je mnohým kvůli kontroverzní pozici Andreje Babiše trnem v oku, přišla první velká „rána“ mezinárodního významu.

Na sklonku loňského roku, jen pár dní před Vánocemi, totiž Janov prodal významnou část své klíčové společnosti – zdravotnické skupiny FutureLife – přednímu světovému investičnímu fondu CVC Capital Partners.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit