Miliardář solitér. Komárek jde proti proudu

Karel Komárek po tvrdých střetech ovládl naftové doly a Sazku, neuspěl ve Vítkovicích a nadělal si spoustu nepřátel.

Miliardář solitér. Komárek jde proti proudu
Karel Komárek patří k nejbohatším českým byznysmenům, časopis Forbes ocenil jeho majetek na 71 miliard korun. | KKCG

Myslel si, že Česká republika je už dnes běžná západní země a že se v ní dá podnikat bez týmu dobře placených lobbistů a bez vazeb na politické špičky. Jenže se zmýlil, Česko stále do jisté míry patří na Divoký východ. Tak popisují lidé z okruhu majitele investiční skupiny KKCG Karla Komárka zákulisí současného dění, kdy mnozí poslanci volají po opravdu brutálním zdanění loterijní společnosti Sazka.

Podle aktuálního žebříčku nejbohatších českých byznysmenů, který sestavil časopis Forbes, patří nyní 51letému Karlu Komárkovi s 71 miliardami korun čistého jmění páté místo. Historicky zbohatl díky Moravským naftovým dolům, ale v posledních letech se jeho pozornost zaměřila na jiný obor. Po ovládnutí české Sazky začal expandovat v oboru loterií v zahraničí. Jeho snem je vybudovat největší loterijní skupinu na světě. 

Když se podíváme na téměř 30 let starou historii Komárkova podnikání, narazíme na spoustu konfliktů a byznysových partnerství, jež skončila u soudu či arbitráže. Hádky o majetek dokonce zuřily i v rámci rodiny. Komárek je zkrátka miliardář solitér, který nemá mnoho přátel. Naopak okruh lidí, kterým by vyšší zdanění Sazky vykouzlilo škodolibý úsměv na tváři, je poměrně široký.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit