Nástroj na sledování zaměstnanců? Microsoft musel ořezat aplikaci Teams

V koronavirové době velmi populární aplikace Microsoftu Teams umožňuje sledování produktivity uživatelů. Firma musela po kritice, že příliš zasahuje do soukromí lidí, některé funkce omezit.

Nástroj na sledování zaměstnanců? Microsoft musel ořezat aplikaci Teams
ilustrační foto | Shutterstock.com

Nová verze balíčku softwaru Microsoft 365, obsahující i službu Teams, se hojně využívá v časech pandemie koronaviru. Obsahuje rovněž nástroj pro sledování produktivity uživatelů. Z pomůcky Microsoft Productivity Score se ale pro společnost, kterou kdysi v garáži založil Bill Gates, stal velký problém a na mocnou firmu se snesla vlna negativní publicity.

Mezi největší kritiky patří rakouský programátor a ochránce digitálních dat Wolfie Christl. Zdůraznil, že se z nové verze softwaru Microsoft 365 (dříve Office 365) stane plnohodnotný nástroj pro sledování pracovníků. Měření produktivity může dokonce ve státech EU narazit na legislativu a mohlo by být považováno za protiprávní. I proto mocná korporace otočila a uvedla, že se více zaměří na ochranu osobních dat. Slíbila, že odstraní možnost vidět jména jednotlivých uživatelů. 

V původní verzi mohl váš nadřízený sledovat, jak často používáte firemní e-mail, jak pracujete se sdílenými dokumenty, jak využíváte nástroj Teams, jak jste při videokonferencích aktivní a zda máte zapnutou kameru. Kritici upozorňovali hlavně na to, že data jsou personalizovaná, což je velký zásah do soukromí. 

Šmírovací automat

Vylepšení systému bylo zamýšleno jako cílený pomocník pro firmy, aby si mohly srovnat produktivitu svých zaměstnanců s konkurenčními společnostmi v jejich oboru. Šlo například srovnávat, kolik času tráví jednotliví zaměstnanci používáním softwaru – Outlooku nebo zmíněných Teams. 

„Nástroj na sledování produktivity není transparentní, neinformuje zaměstnance ani nevyžaduje jejich souhlas. Společnosti, jako je Microsoft, by neměly dávat zaměstnavatelům do ruky nástroj, který z kancelářského balíčku vytvoří automat na sledování zaměstnanců,“ ohodnotil původní produkt Eliot Bendinelli z londýnské neziskové organizace firmy Privacy International.

Christl dodal, že nastavení softwaru normalizuje rozsáhlé šmírování lidí během jejich práce, které nemá v dosavadní digitální éře obdobu. 

„Je to hrozivé. Co to říká o vztahu, který by měli mít zaměstnavatelé se zaměstnanci?“ odsoudila myšlenku sledování produktivity docentka práva Josephine Sandlerová Nelsonová na Univerzitě Villanova v Pensylvánii.  

Nikoli sledování, ale objevování

Manažeři firmy Microsoft popřeli, že by chtěli záměrně šmírovat lidi během práce (ať už dělají z kanceláře, nebo z domova) přes jejich softwarový balíček. „Dovolte mi to říci jasně. Skóre produktivity není nástrojem pro sledování. Je to o objevování nových způsobů práce, které poskytují skvělé možnosti technologií,“ přišel s vysvětlením viceprezident firmy Jared Spataro, jenž je odpovědný za vývoj Microsoftu 365 a Microsoftu Teams.

Sběr detailních dat o tom, jak software ten který zaměstnanec používá, měl být omezen na 28 dní, poté měla být data anonymizována a uchovávána po dobu 180 dní. Microsoft důkladnou analýzu dat obhajoval tím, že to firmám pomůže odhalit nešikovné pracovníky, kteří neumějí se softwarem pracovat nebo jej používají nesprávně. Například že soubory posílají přes Outlook, místo aby je ukládali na disk OneDrive. 

Jak měřit produktivitu?

S tím nesouhlasí Nelsonová, protože i v tomto případě by měl mít zaměstnavatel od podřízeného souhlas k tomu, že jeho aktivity na monitoru sleduje. Navíc to ve skutečnosti ani neměří produktivitu konkrétních lidí a kvalitu práce.

Posílání desítek neproduktivních e-mailů a sledování videokonferencí – se zapnutou kamerou – nedokazuje, že člověk odevzdá přidělenou práci v termínech. „Mít čísla o něčem neznamená, že máte představu, co se děje s vašimi zaměstnanci,“ zdůraznila expertka na etiku v byznysu. Pokud zaměstnanec otevře na krátkou dobu řadu sdílených dokumentů, může tím „markýrovat“ vysoké pracovní nasazení.

Bennett Cyphers z Electronic Frontier Foundation v novém nástroji vidí možnost, jak Microsoft zvýší svůj dohled nad firmami a vnutí jim pocit, že bez jeho kancelářského balíčku nemohou sledovat produktivitu svých lidí. 

Sledování za miliardy dolarů

Trh se sledováním výkonu zaměstnanců v posledních letech rychle roste. Přiživuje se na něm řada startupových firem. Do roku 2023 by tento sektor mohl globálně růst až na čtyři miliardy dolarů. V současnosti má asi poloviční hodnotu, uvedla analytická společnost Market Research Future. Zejména v době pandemie nové čínské chřipky, kdy řada společností musela přistoupit na povinný home office, jsou takové nástroje stále více populární.

Zakladatel firmy Hubstaff David Nevogt tvrdí, že současný svět se mění a lidé, kteří pracují z domova, musí počítat s tím, že jejich aktivitu bude někdo kontrolovat. Jeho společnost prodává firmám software, který monitoruje chování zaměstnanců na počítači. 

Program Microsoft 365 celosvětově používá více než milion firem, jen ve Spojených státech to je přes 650 tisíc společností. Počet komerčních uživatelů letos v únoru přesáhl 200 milionů lidí za měsíc.