Meta Turów

Tak tohle bude opravdu velký problém, varoval už loni na jaře týdeník Hrot před hrozícím dramatickým růstem inflace. „Jen zbytečně strašíte lidi a komentujete něco, čemu asi moc nerozumíte,“ reagoval tehdy jeden z nejmenovaných předních ekonomických analytiků. Jenže jak tvrdí jedno staré rčení, pravda se nakonec ukázala. Na počátku února zvedla Česká národní banka své základní úrokové sazby a současně se nezdráhala prohlásit letošek za rok zdražování. Inflace se už pohybuje kolem devíti procent a z desetikoruny se de facto stala devítikoruna.

Boj s inflací navíc ani zdaleka nekončí a může se protáhnout i na několik let. Více k tématu, včetně toho, kam až se může inflace vyšplhat, najdete v novém Hrotu. Ještě si nelze v této souvislosti odpustit jednu poznámku. Někdy je lepší než soustředit se na počty vydaných ekonomických analýz a předpovědí týdně pověnovat se jejich kvalitě. 

Kvalita ostatně chybí i smlouvě, kterou vláda dojednala s Polskem – ta měla omezit dopady těžby v dole Turów na obyvatele Česka. Stát vlastně za zklidnění vztahů s Polskem a miliardu korun obětoval české obce, které s polským dolem sousedí. Odborníci navíc upozorňují, že dohoda neplní hlavní cíl, tedy zabránit odtoku podzemní vody z českého území do těžební jámy. Náladu nám může alespoň trochu zlepšit to, že se zněním dohody nejsou spokojeni ani samotní Poláci. 

Nespokojení musejí být i akcionáři společnosti Meta Platforms, která se ještě donedávna jmenovala Facebook. Firma během krátké chvíle přišla o čtvrt bilionu dolarů vlastní hodnoty. Důvodů je víc, mimo jiné to, že zatímco nejlepší z konkurentů dokážou dobře vydělávat na svých stávajících obchodních modelech, Facebook coby klíčová část Meta Platforms stagnuje. Lepší dobu na to, hrozit odchodem z Evropy, si zkrátka Facebook vybrat nemohl. 

V novém Hrotu najdete i další texty a nové informace. Třeba rozhovor se šéfem O2 areny Robertem Schafferem. Ten je přesvědčen, že to v nejznámější české aréně po dvou letech smutku opět začne žít. Nebo článek o tom, že v lékárnách chybějí nenahraditelné léky. Česká lékárnická komora je kvůli tomu ve sporu s přední farmaceutickou firmou. Už dokonce padla i předžalobní výzva. Příjemné čtení.