Kellnerová hoteliérkou? Luxusní pražský Four Seasons je na prodej, zájem má nejbohatší Češka

Luxusní hotel Four Seasons v srdci Prahy je na prodej. Nejblíže ke koupi má nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, transakce by ale neměla proběhnout v rámci skupiny PPF.

Luxusní hotel Four Seasons v srdci Prahy je na prodej. Nejblíže ke koupi má nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, transakce by ale neměla proběhnout v rámci skupiny PPF.

Celý článek
0

Komentář: Největší zelená fantasmagorie o vašich radiátorech za stovky miliard

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Celý článek
0

Česko je nejzadluženější v historii. Státní dluh vzrostl na 3,221 bilionu korun

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295.480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.

Celý článek
0

Melinda, modrá obrazovka smrti

Bill Gates poznává, jaké to je, když věci najednou za nic na světě nechtějí fungovat

Melinda, modrá obrazovka smrti
Bill Gates a Melinda Gatesová | Profimedia.cz

Slušný člověk se nerýpe v tom, proč se kdo rozvádí, protože tuší, že mu do toho nic není. Je-li to soused odnaproti, nebo Bill Gates, na tom nesejde. Správnému novináři se naopak zježí chlupy na páteři a slechy se mu napřímí, padne-li v takové souvislosti jméno dostatečně známé. Odvolávaje se na skutečnost, že je přece hlídacím psem, vydá se zkoumat.

A přijde na mnoho zajímavého, jak také učinili lépe reportéři The New York Times či The Wall Street Journal. Stran rozvodu Billa a Melindy Gatesových například bezděky odhalili útržky pravdy, jež naznačují pozoruhodnou souvislost: Billovy trable s nastávající exmanželkou mohou vyvažovat to, co on sám napáchal na lidstvu prostřednictvím svých Windows.

Je dost možné, že Gates přistupoval k manželství stejně jako k softwaru. Učinil rozhodnutí – a buď to fungovalo, nebo ne. Aby to nezlobilo, dostalo to občas volky nevolky bezpečnostní patch. A když se ta věc úplně pomate, prostě to vypneš, chvíli počkáš, pak zase zapneš a ono to nějak dopadne.

Nebo nedopadne – a to pak máš na krku žádost o rozvod zvíci bratru šedesáti sedmdesáti miliard dolarů. Pojďme zde tedy jen v rychlosti zopakovat, co a kdy se podstatného událo – tak, jak to víme z médií.  

Před 1994 – Bill vyrábí počítačové operační systémy a začíná flirtovat se svou de facto podřízenou, jistou Melindou Frenchovou. Jak vypadá flirtování člověka, který bez uzardění pustí do světa pokyn Ctrl + Alt + Delete, nevíme – a z ostychu vědět nechceme.

1994 – Bill a Melinda se berou. Enter.

1995 – Bill začíná nazývat každý další model OS Windows letopočtem jeho vzniku.

2000 – Bill spouští měkký reset románkem s jinou dosud nejmenovanou podřízenou, říkejme jí třeba Abigail, ať se to neplete. Zároveň opouští křeslo CEO Microsoftu; zůstává předsedou představenstva.

2001 – Románek má takový úspěch, že následující Windows se jmenují XP (experience – zkušenost nebo zážitek). Melinda je však stále v klidu.

2005 – Bill pozval podřízenou na večeři a byl odmítnut;(půvab Ctrl + Alt + Delete asi přestal fungovat). Melinda i Abigail jsou v klidu.

2006 – Snad aby se lidstvu pomstil za předcházející milostný neúspěch, vydává Bill operační systém Windows Vista. Také pozval další podřízenou na večeři (Ctrl + C) a byl znovu odmítnut (Ctrl + V). Coby softwarový šéfinženýr tedy raději z Microsoftu odchází, ale Melinda i Abigail jsou stále v klidu.  

2008 – Podle NY Times se Gates seznamuje s Jeffreym Epsteinem, finančníkem a (obviněným a krátce poté usvědčeným) pedokuplířem. Melinda je v klidu, stejně jako Abigail.

2011 – Až tehdy se podle Wall Street Journal Gates a Epstein setkávají. Gates strávil u Epsteina jeden pozdní večer. Melinda je v klidu, Abigail také.

2013 – Melindě se to po dvou (či pěti) letech rozleží. Říká Billovi, že je znepokojená jeho styky s Epsteinem. Zároveň se pouští do zuřivého sporu s Billem o to, jestli smí, nebo nesmí být spoluautorkou každoročního dopisu klientům jejich společné dobročinné nadace. Abigail je v klidu.

2014 – Gates odchází z Microsoftu coby šéf představenstva, zůstává poradcem generálního ředitele.

2019 – Abigail se to rozleží a napíše představenstvu Microsoftu, že s Gatesem před devatenácti lety měla poměr. Na logickou otázku „A koho to zajímá?“ přijde odpověď velmi rychle.

Jeffrey Epstein putuje do vazby a zanedlouho na onen svět, patrně vlastní rukou.

Melinda vydává knihu The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World (Moment zdvihu: Jak posílení postavení žen mění svět). Popisuje v ní mimo jiné, jak jí moment zdvihu pomohl změnit svět tím, že se hádala s manželem o autorství výše zmíněného dopisu.

Zároveň si Melinda najímá rozvodové právníky, včetně specialistů na nemovitosti, což je velmi neobvyklé.

2020 – Microsoft šetří okolnosti Gatesova někdejšího románku s Abigail. Dospívá k názoru, že by zakladatel firmy měl odejít. Proč podle něho v případě Melindy bylo Gatesovo jednání příkladné, kdežto v případě Abigail nikoli (ačkoli v obojím případě šlo o totéž), suď Bůh. Než o tom však vedení stihne hlasovat, je březen roku 2021…

2021 – … a Gates bez udání důvodu představenstvo Microsoftu opouští, stejně jako představenstvo Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.

Melinda Gatesová žádá o rozvod. Je pravděpodobné, že načasování 1) dopisu Abigail; 2) vydání Melindiny knihy; 3) podání rozvodové žaloby; 4) výpovědí dalších dvou žen, které odmítly jít s Gatesem na večeři (novinářům, u nichž mezitím proběhla nepozorovaná proměna z psů hlídacích v honicí) jsou pečlivě koordinované.

Billu Gatesovi se tak objevuje obávaná modrá „obrazovka smrti“. Nikdo se ho neptal, jestli chce svůj život restartovat; prostě je restartováno za něj. Až pak bude moci vypnout, počkat, zapnout znovu a doufat, že příště to bude lepší.