Maximálně dvacet stupňů. Tři pětiny rodin razantně šetřily na vytápění

Vysoké ceny tepla přiměly většinu domácností k výrazným úsporám. Podle aktuálního reprezentativního průzkumu agentury STEM více než tři pětiny českých rodin na začátku letošního roku uvedly, že nevytápěly optimálně některé části svých bytů či domů.

Maximálně dvacet stupňů. Tři pětiny rodin razantně šetřily na vytápění
Kotel na dřevěné pelety | foto Shutterstock.com

Polovina domácností také podle svých tvrzení musela omezit jiné výdaje, což je více než dvojnásobný podíl než v roce 2019. Úsporná opatření se nejčastěji týkala lidí špatně hodnotících svou ekonomickou situaci a rovněž osob starších šedesáti let. 

V porovnání s rokem 2019 také vzrostl z pětiny na více než polovinu podíl Čechů, kteří v nejčastěji obývané místnosti svého bytu měli údajně teplotu dvacet stupňů či nižší.

Energetický regulační úřad (ERÚ) zase loni zaznamenal nejnižší spotřebu plynu za poslední roky. Po přepočtení na dlouhodobý teplotní normál poklesla o pětinu. 

„Celkově byla spotřeba nejnižší za posledních osm let. Když ji přepočítáme na teplotní průměr, byla dokonce vůbec nejnižší od roku 2001, kdy náš úřad začal vést statistiky o provozu plynárenské soustavy,“ uvedl Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. 

Dodal, že úsporným opatřením pomohlo také teplejší počasí, kdy se teplota pohybovala v průměru téměř jeden stupeň Celsia nad dlouhodobým teplotním normálem.