Max Planck: Vědomí předchází existenci

Nechtěl být objevitelem, ale připsal si patrně nejdůležitější vědecký průlom 20. století. Stál na samém vrcholku lidského poznání, ale nikdy nepřestal věřit v Boha. Před jeho příjmením stojí jména Karl i Marx, ale svět ho zná jako Maxe Plancka. Nejvyšší čas, aby takového člověka vyslechla experimentální rubrika Tardis

Max Planck: Vědomí předchází existenci
Profimedia.cz

Pozn. red. Experimentální rubrika Tardis využívá slavného stroje času britského (mimozemského) cestovatele Doctora Who. Jeho prostřednictvím necháváme promluvit muže a ženy z minulosti, kteří mají co říct k přítomnosti.

Toto pondělí je tomu 120 let, kdy jste publikoval zákon, jenž dal vzniknout pozdější kvantové mechanice. Můžete jej popsat tak, aby pochopil i laik?

Jde o přeměnu energie v záření. Podle klasické fyziky by se nakonec v záření musela proměnit veškerá hmota. Ale kompletní ztrátě energie ve prospěch záření lze teoreticky předejít, pokud předpokládáme, že energie je od samého začátku nucena držet pospolu v určitém množství, v kvantu. To je ale ryze formální představa a moc mě to ani nezajímalo, jen jsem potřeboval uspokojivě vyřešit ten teoretický problém se ztrátou energie...

Ten objev dost narušil vaše – a nejen vaše – vnímání světa. Když vám to nesedělo, proč jste výsledky prostě nestopil? Dnes by to tak udělal každý druhý vědec.

Pokus je otázka, kterou věda klade přírodě. A měření je záznam odpovědi přírody na tu otázku. Nemáme žádné právo předpokládat, že nějaký fyzikální zákon existuje. Dokonce ani nemůžeme předpokládat, že pokud takový zákon dosud existoval, bude existovat ve stejné podobě i nadále.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit