Mastičkáři z internetu. Novodobí šarlatáni obchodují se zdravím online

Klouby, paraziti, prostata, hubnutí bez námahy a nově také covid. Novodobí šarlatáni obchodují na internetu se zdravím. Někteří z nich jsou fakticky nepostižitelní.

Mastičkáři z internetu. Novodobí šarlatáni obchodují se zdravím online
Velkopodvodnice se zdravím Elizabeth Holmesová provádí tehdejšího amerického viceprezidenta Joea Bidena svojí firmou Theranos. Newark, Kalifornie, červenec 2015. | Profimedia.cz

Na světě existuje jen málo jistot a jedna z nich zní, že na zdraví lidé nešetří. Podvodníci to věděli už ve středověku, a tak není divu, že se naše nejstarší dochovaná divadelní (ve skutečnosti spíš pouťová) hra jmenuje „Mastičkář“ a jejím hrdinou je bezskrupulózní šarlatán - mistr Severín - prodávající na tržišti pochybné lektvary.

Měl to dobře vymyšlené. Nejdřív vzkřísil muže předstírajícího smrt tím, že mu pomazal zadek („řiť oblil“) jakousi břečkou, a pak do nebe vychvaloval své masti, aby je draze prodal. Zlatým univerzálním standardem - „usdravuje všelikú nemoc“ i starou babu dokáže omladit - byla dle jeho vychloubání benátská mast, pokud ovšem zákazník nedal přednost té z Náchodu, která prý zabírala na zimnici (nejspíš je myšlena malárie) i na roupy, a navíc byla „k hluchotě a k slepotě velmi zpomocna“. Na skladě měl ale také naprosto speciální lektvary. Třeba mast, po které prý dívkám narostou „v ňadřiech kuželaté hrušky“, či jinou, která měla údajně pomoci pánům stiženým erektilní dysfunkcí („vstane mu jako pól žebračie holi“).

Nanoboti & luciferáza

Od té doby uplynulo víc než 600 let, ovšem mastičkáři se - tedy kromě opuštění oné osvěžující přímočarosti - příliš nezměnili; jen se z tržiště většinou přemístili na internet. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaznamená každý rok několik set přestupků, kdy někdo obyčejné doplňky stravy nepravdivě nabízí s tím, že mají léčebné (často zázračně léčebné) vlastnosti, nadhodnocuje jejich výživové a zdravotní přínosy, popřípadě přímo ohrožuje lidské zdraví. Mezi evergreeny patří preparáty, které „léčí“ klouby, prostatu či hluchotu, vyhánějí z těla parazity a pomáhají lidem zhubnout, i když leží na kanapi a jedí bůček. Loni na jaře přibyla speciální nová kategorie - covid.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit