MasterChef po hanácku: Olomoučtí byznysmeni chystají souboj šéfkuchařů

Z hanácké metropole může být brzy mekka české gastronomie. A nejen kvůli nejmladšímu z porotců televizní soutěže MasterChef Přemku Forejtovi. O kvalitní kuchyni se začali zajímat tamní miliardáři.

MasterChef po hanácku: Olomoučtí byznysmeni chystají souboj šéfkuchařů
Richard Benýšek | Petr Janeček / MAFRA / Profimedia

Olomouc je ve srovnání s ostatními městy v Česku v mnoha ohledech tak trochu zjevením. Orloj, druhá nejstarší univerzita v zemi, arcibiskupství, které utopilo 100 milionů ve skupině Arca, a enormní počet vlivných a bohatých obyvatel. Jen namátkou, hanáckou adresu mají investor a bankéř Pavel Hubáček, průmyslník ze skupiny Sigma Group Milan Šimonovský, někdejší fotbalový boss Josef Lébr, bratři Josef a Martin Tesaříkové, podnikatel Ivan Kyselý  a exministr Ivan Langer, developer Richard Morávek či krizový manažer z okruhu PPF a zemědělský investor Richard Benýšek.

A v neposlední řadě je město na řece Moravě také adresou pro náročné gurmány. A to zejména díky originální restauraci Entrée talentovaného šéfkuchaře Přemka Forejta, známého porotce z televizní série MasterChef. A právě dva posledně jmenovaní byznysmeni,  Richardové Morávek a Benýšek, chtějí vytvořit Entrée novou konkurenci, když chystají vlastní podniky.  

Je to zejména Morávek, vládce developerské skupiny Redstone, který v posledních letech usilovně buduje novou a moderní tvář Olomouce. Jeho obchodní centrum Galerie Šantovka svým velkorysým pojetím daleko převyšuje úroveň většiny chrámů konzumu v Česku. Kolem centra navíc buduje zcela novou čtvrť s byty i kancelářskými budovami. Nedávno také od svého byznysového spojence Pavla Hubáčka převzal rozsáhlý areál po bývalých vojenských skladech u Velkomoravské ulice a i zde se v budoucnu čeká nová výstavba.

Jeho rodinná restaurace Lobster v horním patře Šantovky už dnes patří k tomu nejlepšímu, co olomoucká gastroscéna nabízí. Od roku 2013 na jejím konceptu spolupracuje s hvězdným michelinským šéfkuchařem Alcronu Romanem Paulusem. A nezůstane jen u toho. Paulus by měl na podzim otevřít vlastní bistro v Morávkově kancelářském centru Envelopa, které se právě dostavuje.    

„Z úzké a osvědčené spolupráce se vyvinulo partnerství. To je přirozené. Bistro bude naší výkladní skříní, ale půjde i o kvalitní cateringové služby s působností po celé Moravě,“ naznačuje Morávek své aktuální plány v gastronomii. 

Příchod michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse na olomouckou scénu ihned vyvolal reakci u dalšího olomouckého byznysmena, který vyhlásil vlastní plány na svém facebookovém profilu.

„Kdyby náhodou z kuchařských kolegů někdo chtěl Richarda s Romanem třeba trumfnout,  tak i já chci otevřít nové ristro No. 66 v Šemberce!“ uvedl s očividnou nadsázkou a dovětkem: „A pamatujte....není důležité vyhrát, ale pořádně nas*at toho, kdo vás porazil.“

[[Facebook status: https://www.facebook.com/richard.benysek/posts/2925556694379342]]

Hanácký svéráz Benýšek je někdejší majitel hokejové Slavie, šéf pražské O2 areny a Dostihového spolku v Pardubicích, který na problematických projektech často spolupracuje s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Dnes investuje zejména do zemědělské půdy a lesů. Patří mu také například rekreační areál Bělecký Mlýn, který se nachází mezi Olomoucí a Prostějovem. Jeho výzva na sociálních sítích ale nebyla pouze provokací jeho byznysového souputníka.

Benýšek už totiž několik týdnů pracuje na svém konceptu vybroušeného bistra v přízemí domu v ulici Šemberova v samotném centru Olomouce, který mu patří a kde v horních patrech sídlí většina jeho společností. 

„Máme projekt i stavební povolení. Teď probíhají stavební úpravy a všechno bude brzy nachystané. Otevření je otázkou načasování, ale předpokládám, že k uvolnění v gastronomii nedojde dříve než na podzim. Takže právě tam směrujeme svoje plány,“ svěřuje se Benýšek. 

I on by pro svůj podnik rád sehnal zvučné kuchařské jméno. Zatím ale víc prozrazovat nechce. Podle některých informací se snaží přesvědčit třeba dalšího z porotců televizní soutěže MasterChef Jana Punčocháře. Ten by mohl převzít záštitu nad konceptem bistra. Punčochář se dnes věnuje hlavně české restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce.

Morávka Benýškův „výpad“ neuráží, naopak. „Určitě to vítám. Vždyť další kvalitní podniky z města vytvoří místo na mapě, kam budou lidé jezdit z celého Česka. A to nejen kvůli jídlu. Věřím, že Česko teď čeká dekáda regionů a Olomouc má všechny předpoklady, aby z toho těžila,“ uzavírá svou vizi olomoucký patriot Morávek.

Týdeník hrot

  • Kožený z kola ven?
  • Mafie, pytláci a nosorožci
Objednat nyní