Mario, Petr a chemie. Válka mezi Kellnerem a Hoffmannem pokračuje

Česko-slovenský miliardářský souboj mezi vládcem Istrokapitálu Mariem Hoffmannem a nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem se podle posledních informací z trhu přesunul od biotechnologické společnosti Axon Neuroscience k chemii.

Mario, Petr a chemie. Válka mezi Kellnerem a Hoffmannem pokračuje
Finančník Mario Hoffmann vsadil skoro vše na obří koňský areál v Šamoríně a výzkum léků proti Alzheimerově chorobě. Kvůli dluhům si znepřátelil Petra Kellnera. | Trend

Přesněji řečeno k Hoffmannově skupině Energochemica, která zastřešuje několik slovenských chemických a energetických společností, včetně pozůstatků po Nováckých chemických závodech. Energochemica vznikla v roce 2011 jako projekt lidí a firem z okolí Poštové banky a kontroverzního českého podnikatele Petra Sisáka a holdingu Via Chem Group. 

Dnes chemicko-energetický holding patří ze sta procent Istrokapitálu a konsolidované tržby přesahují v přepočtu tři miliardy korun. V posledních letech se skupina nicméně nachází ve ztrátě. V roce 2019 představovala 22 milionů eur, tedy bezmála 600 milionů korun. Provozním úvěrem přes 40 milionů eur ji financuje právě PPF Banka. Kellner ale před časem zahájil na Hoffmanna kobercový útok, jehož výsledkem má být převzetí některých aktiv.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit