Margaret Thatcherová: Evropskému superstátu se nelze postavit

Patřila mezi nejtvrdší kritiky Evropské unie. Svým „chci svoje peníze zpět“ se Železná lady proslavila mezi euroskeptiky napříč kontinentem. S rubrikou Tardis mluvila Margaret Thatcherová o plánu obnovy a budoucnosti Evropy

Margaret Thatcherová: Evropskému superstátu se nelze postavit
Profimedia.cz

Pozn. red. Experimentální rubrika Tardis využívá slavného stroje času britského (mimozemského) cestovatele Doctora Who. Jeho prostřednictvím necháváme promluvit muže a ženy z minulosti, kteří mají co říct k přítomnosti.

Jak hodnotíte plán obnovy EU založený na zelených investicích? Opravdu se do něj Brusel pustí, i kdyby měl poškodit evropský průmysl?

Struktury, programy a plány Evropské unie musíme chápat tak, že existují prostě pro sebe samé. Velkou slabostí rozumných lidí je představa, že plány, které se příčí zdravému rozumu, nikdo v Bruselu nemyslí vážně a nebude je chtít uskutečňovat.

Plán obnovy počítá se společným zadlužením. Povede to k další integraci EU?

Dojde k zásadnímu přesunu moci a práv na nadnárodní úroveň, a to obzvlášť v eurozóně. Země používající jednotnou měnu nebudou moci utrácet, danit a půjčovat si tak, jak by si ony a voliči přáli. V eurolandu nebude jen jednotná měna: bude tam také jednotná účetní rozvaha.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit