Vybrané články
z týdeníku The Economist

Mangiare spaghetti. Pandemie spustila těstovinový boom

V době pandemie svět hromadí trvanlivé potraviny. Největší radost z toho mají italští výrobci těstovin.

Mangiare spaghetti. Pandemie spustila těstovinový boom
ilustrační foto | Profimedia.cz

Není to tak dávno, co vyděšení lidé při prvním lockdownu vzali útokem regály supermarketů a ve velkém skupovali toaletní papír a těstoviny. Nárůst poptávky po trvanlivých potravinách byl skvělou zprávou pro Itálii, která se zmítá v hluboké recesi. Samotní Italové jsou sice stále největšími jedlíky těstovin na světě (ročně jich spořádají 23 kilogramů na hlavu), ale tamní výrobci těstovin 60 procent své produkce exportují, hlavně do Evropy a Ameriky. A protože teď musela spousta lidí zůstat doma, ve velkém se vařily špagety, fettuccine i farfalle. Podle Italského statistického úřadu (ISTAT) vzrostl vývoz italských těstovin v první polovině letošního roku o 30 procent oproti stejnému období roku 2019.

Barilla, s loňskými tržbami 3,6 miliardy eur největší výrobce těstovin na světě, má co dělat, aby udržela krok se zvýšenou poptávkou po svém hlavním produktu. Rodinná firma se 143letou tradicí vlastní rovněž společnost Wasa, což je největší světový výrobce švédského trvanlivého chleba, a řadu dalších menších výrobců trvanlivých potravin. Supermoderní hlavní závod Barilly v Parmě pracoval po celou dobu tvrdého jarního lockdownu v Itálii na plný výkon, když vyráběl tisíc tun těstovin denně. Rovněž další továrny Barilly vyráběly víc než kdykoli předtím, říká Bastian Diegel z německé Barilly – ovšem za cenu zvýšených nákladů, které vzrostly kvůli dodatečným bezpečnostním opatřením. 

Vlaky plné špaget

Kvůli udržení dodávek do Německa, které je pro Barillu jedním z klíčových trhů, musela firma část sortimentu do země dovážet. Aby zajistila 22 procent těstovin a až 39 procent omáček, které Němci spotřebují, vypravovala Barilla od března dva vlaky týdně z Parmy do Ulmu, kde má největší sklad. Každý vlak měl 16 vagonů a vezl 490 tun těstovin, 60 tun omáček a 50 tun pesta. Od června jezdí vlaky dokonce třikrát týdně. Brzy budou možná potřeba čtyři cesty.

Otázkou pro Barillu a další výrobce těstovin samozřejmě je, zda těstovinový boom přežije pandemii. Luigi Cristiano Laurenza z Mezinárodní těstovinářské organizace tomu věří. Celosvětová spotřeba těstovin se zvýšila ze sedmi milionů tun v roce 1999 na 16 milionů tun loni, tedy ještě než se z těstovin stala pandemická stálice jídelníčku. Italům se sice v posledních letech špagety asi trochu přejedly, ale všude jinde na světě – a zvlášť v Africe a Asii – je spousta prostoru pro růst. Těstoviny jsou levné, chutné a univerzální, říká Laurenza, což z nich dělá obzvlášť atraktivní jídlo pro rodiny finančně postižené pandemií.

Rodinné hodnoty

Globálně plné talíře těstovin by přišly vhod zejména Barille, která se v nedávné minulosti dopustila několika přehmatů. V roce 2002 utratila 1,8 miliardy eur za nepřátelské převzetí německého pekařského řetězce Kamps. Vyklubala se z toho hodně drahá chyba a v roce 2010 Barilla firmu prodala soukromému kapitálovému fondu.

V září 2013 se zase předseda představenstva společnosti Guido Barilla nechal slyšet, že s ohledem na rodinné hodnoty firmy nedovolí, aby podnik natočil „reklamu s homosexuální rodinou“. Jeho výrok vyvolal zejména v Americe skandál a zazněly hrozby bojkotem. Barilla byl nucen se omluvit a společnost následně vyrobila limitovanou řadu těstovin s obrázkem dvou líbajících se žen nad talířem špaget. Na uvaření těstovin je potřeba spousta horké vody, jejich výrobci by si ovšem měli dávat pozor, aby se náhodou neopařili.

© 2020 The Economist Newspaper Limited
All rights reserved. Publikováno na základě licence s The Economist, přeloženo týdeníkem Hrot.
Originální článek v angličtině najdete na www.economist.com.

Týdeník hrot

  • Řecká tragédie po česku
  • Proč jsou ženy nedoceněné
Objednat nyní