Lukašenko se bojí vraha svého ministra, zahájil čistky

Běloruský diktátor zareagoval na podivnou smrt svého ministra poněkud paranoidně – čistkou mezi svými blízkými.

Lukašenko se bojí vraha svého ministra, zahájil čistky
Alexandr Lukašenko | foto Profimedia.cz

Běloruský ministr zahraničí Vladimir Makej v poslední listopadovou sobotu náhle zemřel ve věku 64 let. Dlouholetý blízký důvěrník tamního prezidenta Alexandra Lukašenka byl nejvýše postaveným běloruským politikem, který se (bez úspěchu) pokoušel o vylepšení vztahů se Západem.

Náhlé Makejovo úmrtí vyvolalo spekulace, zda podivný skon nesouvisel právě s údajným ministrovým příklonem k Západu.Na počátku minulého týdne se měl Makej sejít se svým ruským kolegou diplomatem, Sergejem Lavrovem.

Oficiálně úřady příčinu Makejovy smrti neuvedly. Nedostatek podrobností o Makejově smrti tak vede ke spekulacím; přičemž nejvíce na ráně je otrava.

Některá média a pozorovatelé tvrdili, aniž by nabídli důkazy, že Makeje mohly otrávit tajné služby hlavního běloruského spojence, Ruska, které bedlivě sledovalo Makejovy snahy vyjednat sblížení se Západem, napsala agentura AP.

Tomu by odpovídala i dramatická reakce běloruského vůdce. Kdosi mu poradil, aby vyměnil všechny své zaměstnance, v kanceláři i doma, včetně ochranky a kuchaře.

A dle zpráv z běloruských sociálních médií Lukašenko s rozdáváním padáků neprodleně začal.