Loňské hity českých exportérů: Jordánsko, Indonésie a Nigérie

Česká republika zůstává nadále silně závislá na dodávkách do zemí Evropské unie.

Loňské hity českých exportérů: Jordánsko, Indonésie a Nigérie
ilustrační foto | Profimedia.cz

Dobrá zpráva je, že loni skokově vzrostl objem dodávek na několik exotických trhů. V Asii se českým vývozcům dařilo v Indonésii, Jordánsku a Uzbekistánu, v Africe stojí za zmínku svižný růst dodávek do Nigérie a Pobřeží slonoviny. Ve jmenovaných zemích je zájem hlavně o česká auta, turbíny a zbraně.

Za mimořádným růstem v případě Indonésie stál hlavně export motorových vozidel v hodnotě 1,73 miliardy korun; o rok dříve žádné takové dodávky neproběhly. Čísla vylepšil také další mimořádný obchod – dodávka turbín z plzeňské Doosan Škoda Power do indonéské elektrárny Grati. Do nejlidnatější země jihovýchodní Asie také skokově vzrostl vývoz zbraní – trojnásobně na 311 milionů korun.

V případě Jordánska stojí za řeč dvě položky – podvozky s motory z kopřivnické Tatra Trucks (hodnota dodávky podle dat Českého statistického úřadu 1,02 miliardy korun) a osobní auta (27násobný nárůst na loňských 853 milionů korun). Pestřejší je skladba exportu do Uzbekistánu, kam z Česka míří stroje a zařízení pro průmysl, léčiva, telekomunikační zařízení či výrobky z plastů. Mimořádným loňským obchodem pak byla dodávka diagnostických přístrojů do tamních nemocnic za 127 milionů korun.

Pozoruhodné nárůsty se odehrály také v případě některých zemí subsaharské Afriky. Objem dodávek do Nigérie se zvýšil skoro dvojnásobně. Hlavní podíl na tom měla dodávka turbín do tamních elektráren za 531 milionů korun a také dodávka zbraní za 450 milionů korun. Dalšími položkami jsou počítače, telekomunikační zařízení a hutní produkty. Růst českého exportu do Pobřeží slonoviny táhly především dodávky autobusů značky Iveco.

Naopak, co se týká hlavních obchodních partnerů, český export loni rostl jen mírně, řádově o jednotky procent. Vyšší nárůst se týkal Maďarska (o 13 procent), Spojených států (o 17 procent), Švýcarska (19 procent) a Dánska (plus 14 procent). Naopak se českým vývozcům nedařilo v Turecku (minus 7,3 procenta) a Irsku (minus 21 procent). Celkem české podniky do zahraničí loni vyvezly zboží za 4,57 bilionu korun, což bylo v meziročním srovnání o 3,7 procenta více. Obchodní bilance je dlouhodobě přebytková, loni vývoz překonal hodnotu dovozu o 149 miliard korun.