Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Londýn ničí válka gangů. Střelba i ubodání na ulici jsou častější

V některých londýnských čtvrtích to vypadá jako ve válce. Násilí zmítá hlavně obvodem Newham na východě metropole. Vláda se už tři roky neúspěšně snaží zabránit vraždám teenagerů.

Londýn ničí válka gangů. Střelba i ubodání na ulici jsou častější
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ubodání nebo zastřelení na ulici během dne není ve východním Londýně ničím neobvyklým. Drogové gangy si tu po svém vyřizují účty. I když se konzervativní vláda snaží tento problém společně s londýnskou radnicí vyřešit, násilí z ulic se nedaří vymýtit. Naopak. Počet ozbrojených gangů v obvodu Newham, kde je hojně zastoupená populace původem z Indie, Bangladéše, Pákistánu i Afriky, roste.

Potvrzuje to i Rachid, kterému je devatenáct let. Na ulici už přišel o dva kamarády. Do čtvrti Canning Town se bojí chodit. Pokud by tam vkročil, členové nepřátelského gangu by jej ubodali, svěřil se deníku The Guardian. I návštěva blízkého obchodu na rohu ulice je pro něj stresující zkouškou. 

Stále více vražd nezletilých

Na konci dubna se mezi členy gangů v oblasti Newhamu rozšířila zpráva o další vraždě osmnáctiletého Abubakkara Jaha, který byl v odpoledních hodinách postřelen a následně ubodán poblíž bydliště v Canning Townu. Tři dny předtím byl ubodán čtrnáctiletý Fares Maatou před pizzerií. Letos už bylo v Londýně zavražděno třináct nezletilých obětí. Za celý loňský rok to bylo patnáct teenagerů, připomenul Evening Standard

Zdroje z prostředí drogových gangů o poslední vlně vyřizování účtů tvrdí, že se jedná o nejnásilnější střet v jejich historii. A pravděpodobně jde pouze o začátek války mezi nimi. Rachid situaci popisuje jako válečnou zónu, jež se z východního Londýna stala.  

Vláda konzervativců se přitom už tři roky snaží násilí v ulicích, které se často projevuje ubodáním obětí, zastavit. Zatím neúspěšně. Ministerstvo vnitra už na potlačení kriminality a drogové scény vyčlenilo štědrý rozpočet ve výši 40 milionů liber (1,2 miliardy korun). Peníze měly jít i na prevenci, aby mladí lidé z chudých čtvrtí neskončili jako pěšáci drogových mafií. 

Bývalý poradce na ministerstvu vnitra a šéf Národního centra pro výzkum gangů Simon Harding ale tvrdí, že počet ozbrojených tlup roste. Policie i stát se mají zaměřit hlavně na řešení chudoby a nerovnosti zejména ve čtvrtích, kde žije velká část obyvatel z bývalých britských kolonií. Tyto faktory jsou podle něj hlavním motorem násilností v ulicích. Politika represí, inspirovaná Richardem Nixonem v Americe před padesáti lety, nevede k větší bezpečnosti v ulicích.

Napravený hříšník

Raheel Butt byl poprvé terčem útoku nožem ještě před svým narozením v lůně své matky od násilnického otce. Od pěti let páchal kriminalitu v ulicích, v roce 2012 byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví a po roce propuštěn. 

Od té doby se věnuje boji proti extremismu i terorismu a činnosti gangů. Založil tělocvičnu a posilovnu, které jsou určeny pro mladistvé členy gangů. Místo je obehnané ostnatým drátem a je tam zakázán vstup se zbraněmi. Upozorňuje na to, že v Británii je ilegálně drženo na milion nožů, které je zakázáno nosit na veřejnosti a nesmějí se prodávat osobám mladším osmnácti let. Týká se to nožů s čepelí delší než tři palce (7,6 centimetru).

Šestatřicetiletý Butt si postěžoval, že z balíku 40 milionů liber, jež mají snížit násilí v ulicích, neviděl od úřadů ani penny.  

Dealeři mladší deseti let

Místní policejní inspektor Tony Douglas popsal, že děti často mladší deseti let prodávají v ulicích konopí. Podle něj je nutné začít s prevencí u dětí už na základní škole ve věku devíti, maximálně deseti let. Na střední škole je většinou pozdě s dětmi z chudých rodin, jež se zapletly s londýnskými gangy, něco dělat. Každý měsíc předají úřadům podnět až na tisíc dětí, které načapali v ulicích, jak dealují drogy, a které jsou potenciálními členy pouličních gangů. 

Za zhoršující se situaci mohou podle kritiků také úsporná opatření vlády. Jen v Newhamu počet policistů v letech 2010 až 2018 klesl o pětinu na 671. V tomto období se počet mužů a žen zákona v Anglii a ve Walesu snížil o 21 tisíc. 

Problém posiluje i fakt, že v chudých čtvrtích policistům lidé nevěří, i když vláda začala jejich počty v posledních letech zvyšovat. Nově vycvičení policisté nedostávají informace, které měli jejich zkušenější kolegové v předchozích letech, míní bývalá metropolitní policistka a později detektiv Shabham Chaudhriová, jež je nyní nezávislou poradkyní v oblasti bezpečnosti. Pokud policisté nezískávají informace od členů gangů, nemají šanci problém vyřešit. 

Brutalita stoupá

Expert na chování gangů Harding vysvětlil, že jejich členové musí svůj pouliční „kapitál“ dokazovat stále násilnějšími činy. Pokud někoho pobodají, jejich vliv se v rámci hierarchie zvýší. Brutální čin na veřejnosti, zejména během dne před kolemjdoucími a sdílený na sociálních sítích, je hodnocen velmi pozitivně. Proto dochází ke stále krvavějším vraždám za bílého dne. 

Tento trend zároveň znamená větší riziko i pro policisty. Chaudhriová po třech desítkách let služby v uniformě potvrdila, že zločiny na východě Londýna jsou stále surovější. Zvýšil se také počet útoků na strážníky.

I když se v posledních letech podařilo některé vůdce gangů zatknout a poslat do vězení na desítky let, mladší členové přebírají jejich postavení, vysvětlil bývalý člen Butt. Bohužel poslední události a nové vraždy vyvolají na východě Londýna další kolo násilí, dodal.

V Newhamu působí podle Scotland Yardu dvacítka různých pouličních gangů. Celkem mohou mít až pět tisíc členů. Harding varoval, že podsvětí má v zásobě nekonečný zdroj rekrutů pro válku v ulicích. V Newhamu totiž z celkových 353 tisíc obyvatel tvoří 38 procent lidé ve věku do 24 let. 

Butt vidí řešení také ve zpřísnění trestů pro zločince. Za vraždu mačetou dostal šestnáctiletý pachatel trest 18 let ve vězení. Po polovině trestu může být propuštěn a ve svém gangu bude za hrdinu. „Tento faktor hraje při plánování útoku také svou roli,“ zdůraznil.

I když je řada Londýňanů nárůstem násilných útoků na ulicích znepokojena, přesto první muslimský starosta v historii města Sadiq Khan svůj úřad v přímé volbě obhájil se ziskem 55 procent odevzdaných hlasů.