AI bude brzy chytřejší než celé lidstvo. Bez regulace nás ale čeká dystopická budoucnost, varuje šéf Apertia Tech

Překotný vývoj AI nesměřuje k dokonalým jazykovým modelům, nýbrž k dosažení obecné umělé inteligence (AGI), přesahující lidské schopnosti. „Tato revoluce s sebou nese obrovský potenciál, ale i silnou potřebu etické regulace,“ říká David Strejc, majitel a šéf společnosti Apertia Tech, která se věnuje zavádění AI do firem.

Překotný vývoj AI nesměřuje k dokonalým jazykovým modelům, nýbrž k dosažení obecné umělé inteligence (AGI), přesahující lidské schopnosti. „Tato revoluce s sebou nese obrovský potenciál, ale i silnou potřebu etické regulace,“ říká David Strejc, majitel a šéf společnosti Apertia Tech, která se věnuje zavádění AI do firem.

Celý článek
0

Temu nezákonně prodává výrobky z nucených prací, tvrdí experti

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Celý článek
0

Hyundai pozastavil reklamu na Muskově síti X. Vadí mu antisemitský a nacistický obsah

V kauze sehrálo zásadní roli zjištění nezávislé novinářky a zároveň uživatelky sítě X Nancy Levine Stearnsové.

V kauze sehrálo zásadní roli zjištění nezávislé novinářky a zároveň uživatelky sítě X Nancy Levine Stearnsové.

Celý článek
0

Lidé neradi jedí lidi, prokázal experiment

Spotřebitelé s oblibou nakupují potraviny s lidskými rysy. Už méně rádi je však skutečně konzumují.

Lidé neradi jedí lidi, prokázal experiment
ilustrační foto | Shutterstock.com

Vybavit potravinu lidskými rysy je oblíbený marketingový trik výrobců. Již za pár týdnů se v prodejnách objeví čokoládové figurky Mikulášů a dalších svátečních postaviček. I mimo sezonu lze však v regálech narazit nejen na množství smějících se bonbonů, ale třeba i salámů či sýrů. Dosavadní studie přitom prokázaly, že lidské rysy potravin skutečně motivují zákazníky k nákupu.  

Rolandu Schrollovi z univerzity v Innsbrucku takové chování vrtalo hlavou a rozhodl se ověřit, do jaké míry zákazníci polidštěné potraviny opravdu konzumují. V sérii experimentů mezi spotřebiteli dospěl k závěru, že lidé sice antropomorfní jídlo rádi kupují, v případě konzumace však dávají přednost anonymní potravině. Své poznatky zveřejnil v časopise Journal of Consumer Psychology.

Schroll měřil například chuť účastníků experimentu na jablko poté, co jim ukázal reklamu na normální ovoce a na ovoce s lidskými rysy. Ukázalo se, že skupina, která zhlédla spot s polidštěnými jablky, vykazovala menší chuť se do jablka skutečně zakousnout. Obdobně postupoval s čokoládovými bonbony M&M’s. Ty je možné objednat si přes internet s vlastním potiskem. Na bonbon s obličejem neutrálně se tvářícího smajlíka měli spotřebitelé menší chuť než na bonbon s logem značky. „Pokud se produkty polidští, připisujeme jim lidské vlastnosti a schopnost cítit bolest,“ vysvětlil Schroll.
 

Mrkvoun a jablko Rubi z programu Ovoce a zelenina do škol
Foto: Ovoce a zelenina do škol (publikováno se svolením)

Zajímavě dopadl pokus s vánočními perníky. Schroll dal dvěma skupinám na výběr z perníku ve tvaru vánočního stromku a lidské postavičky. První skupina přitom měla za úkol vybrat občerstvení pro hosty vánočního večírku. Členové druhé skupiny si měli představit, že na vánočním večírku už jsou, a vybrat si perník k vlastní spotřebě. Zatímco členové první skupiny zvolili většinou lidský perníček, druhá skupina si pochutnala raději na stromku. 

Závěr výzkumu nemá valný význam pro komerční výrobce, kteří cílí výhradně na prodej produktu. Něco jiného je však situace, kdy cílem reklamy je například zvýšení spotřeby zdravých potravin, tedy nikoli jen jejich prodej. Schroll poukazuje například na kampaň amerického ministerstva zemědělství propagující konzumaci ovoce a zeleniny skrze smějící se banán nebo brokolici. A jak ukazuje třeba pan Mrkvoun z dotovaného programu Ovoce a zelenina do škol, přínosem by výzkum mohl být i v českém prostředí.