Komunita LGBT protestuje proti názvu teleskopu. NASA přejmenování odmítla

Na konci roku se má do vesmíru vypustit teleskop, který nese jméno šéfa NASA z šedesátých let Jamese Webba. Komunita LGBT to kritizuje, protože měl být symbolem poválečné diskriminace gayů a leseb v amerických úřadech.

Komunita LGBT protestuje proti názvu teleskopu. NASA přejmenování odmítla
Vesmírný dalekohled Jamese Webba | foto NASA/Chris Gunn

Kulturní válka, kterou rozpoutali v západních zemích zástupci progresivní levice, zasáhla i renomovanou americkou instituci Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Spor se vede o název nového teleskopu, jenž má nahradit Hubbleův vesmírný dalekohled. Nový přístroj se jmenuje po řediteli NASA Jamesi Webbovi.

Na projektu, který patří mezi finančně nejnáročnější – stojí deset miliard dolarů –, se podílí rovněž Evropská kosmická agentura (ESA) a francouzská společnost Arianespace, jež má teleskop do vesmíru vynést.

Právě jméno druhého šéfa NASA rozčílilo komunitu sexuálních menšin LGBT. Tvrdí, že se Webb v padesátých a šedesátých letech minulého století podílel na pronásledování gayů a lesbiček v americké společnosti. Americká vládní agentura ale přejmenování nového dalekohledu odmítla. Nenašla v archivech nic, co by dokazovalo, že by ředitel NASA pronásledoval homosexuály. 

Zklamání části astronomů

Rozhodnutí a nejasnosti ohledně šetření stále rozčilují některé vědce, informoval web časopisu Nature. „Jsem zklamaná,“ reagovala astronomka Johanna Teskeová z Carnegie Institution for Science. „Aniž bych věděla, jaké faktory byly vzaty v úvahu, je pro mě těžké respektovat rozhodnutí ponechat současný název.“

Od května podepsalo petici za změnu názvu teleskopu 1200 lidí, včetně řady vědců, již mají výsledky pozorování dalekohledu, který bude umístěn 1,5 milionu kilometrů od Země, využívat. Kritici tvrdí, že Webb zastával vysoké funkce v amerických vládách od druhé světové války, v době, kdy byli federální zaměstnanci pronásledováni a propouštěni, pokud se přišlo na to, že mají menšinovou sexuální orientaci. Upozorňují na to, že byl šéfem NASA v roce 1963, kdy byl jeden ze zaměstnanců propuštěn kvůli podezření, že je gay. 

Na konci září oznámil médiím současný ředitel NASA Bill Nelson, že jeho úřad nenašel žádný důkaz, že by Webb během své kariéry pochybil, a není důvod dalekohled, jehož vyslání do vesmíru se mělo původně uskutečnit už v roce 2014, přejmenovat. Nový termín startu rakety je naplánován na 18. prosince. 

Pátrání je uzavřené

Hlavní historik NASA Brian Odom prohlásil, že pátrání po minulosti šéfa NASA v letech 1961 až 1968 považuje za uzavřené. Kromě analýzy interních dokumentů agentury z té doby prováděli rozhovory i s dalšími historiky, kteří psali odborné studie o Webbovi, najali také externího odborníka, který se zaměřil na různé aspekty jeho kariéry v jiných vládních agenturách. 

Ti, kdo chtějí dalekohled přejmenovat, naopak tvrdí, že bývalý ředitel NASA nesl odpovědnost za diskriminaci zaměstnanců. Astrofyzik Brian Nord z Fermiho národní laboratoře v Batavii dokonce označil výsledek šetření za ránu pro hlas astronomů, kteří se hlásí ke skupině LGBT. Podle něj není možné zavírat oči před historií a rezignovat na vysvětlení útlaku, kterému lidé s odlišnou sexuální orientací v americké minulosti čelili. Nord byl jedním z vědců, kteří petici za přejmenování prosazovali. 

Astronom z Laboratoře pro proudové pohony v Pasadeně Rolf Danner, jenž je zároveň šéfem výboru pro sexuální orientaci a genderové menšiny Americké astronomické společnosti, zdůraznil, že Webb byl náměstkem ministra zahraničí v letech 1949 až 1952, v době Trumanovy administrativy, kdy se prosadil koncept čištění amerických úřadů od homosexuálů. I proto by neměl nový projekt NASA nosit jeho jméno. 

Webb je v americké společnosti uznáván jako strůjce toho, že Američané v šedesátých letech porazili Sověty ve vesmírných závodech a stanuli jako první na Měsíci. V roce 2002 navrhl jeho jméno pro nejvýkonnější dalekohled, který lidstvo vytvořilo, tehdejší šéf NASA Sean O’Keefe. „Měl schopnost spojit lidi z více oborů a pracovat na dosažení něčeho většího, než byli oni sami,“ zdůraznil s tím, že i šetření v rámci agentury prokázalo, že byl charakterním člověkem.