Letadlo v mlze a z ostudy kabát pro slovutného investora Vávru

Zda byl kryptobyznys kolem firmy Xixoio podvod, se teprve dozvíme, smát se ale naivním (nebo možná vychytralým) investorům typu Radovana Vávry směle můžeme už teď.

Letadlo v mlze a z ostudy kabát pro slovutného investora Vávru
Zakladatel startupu Xixoio Richard Watzke často mluvil o druidech, harmonii nebo zasvěcení. Dokonce i název Xixoio má duchovní rovinu. | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Zásah policie v sídle společnosti Xixoio byl třeskutou, pro mnoho lidí ale nikoli šokující zprávou. Místo údivu se hned ozvali ekonomové, kteří už minimálně rok varovali, že na první pohled navoněná firma obchodující s digitálními aktivy je spíš pochybný byznys zapáchající na sto honů.

Společnost se v reklamách schovávala za trendy slova jako blockchain nebo tokenizace, ve skutečnosti ale hlavním cílem bylo vybírat od investorů peníze. Ti pak za ně dostávali virtuální aktiva, krytá prý reálnými aktivy dalších společností. Xixoio to připodobňovalo k úpisu digitálních akcií.

Skeptici tvrdili, že daleko spíš jde o chytře promyšlený kšeft s lidskou důvěřivostí a chamtivostí, který se vznosně nazývá multilevel marketing, lidově pak letadlo. Jinými slovy, že by se investoři měli připravit na ne zrovna málo pravděpodobnou variantu, že o peníze přijdou.

Zásah policie je zatím plný nejasností. Vyšetřovatelé jsou skoupí na slovo, zatím nikoho neobvinili a oba zatčení (a později propuštění) šéfové Xixoia sebevědomě tvrdí, že policie jejich byznysu prostě jen nerozumí. Zda skutečně zpronevěřili miliony korun, se teprve dozvíme.

Do té doby se můžeme smát lidem, kteří na Xixoio vsadili a dnes dělají, že se to nikdy nestalo.

Příkladem je známý investor a influencer Radovan Vávra. Ten chtěl prodejem tokenů vybrat kapitál pro svou vlastní firmu. Nakonec sice z „úpisu“ tokenů sešlo, když ale Vávra zatím jen alibisticky opakuje, že s Xixoiem nemá nic do činění, lidé mu se škodolibou radostí rychle připomněli společné tiskové konference a vychvalování konceptu byznysu „perspektivní“ firmy.

Kabátu z ostudy se tak Vávra asi jen těžko zbaví, i kdyby šéfy Xixoia nakonec očistili.