Lepší vykastrovaný než žádný

Nový stavební zákon jde konečně do sněmovny. Žádná revoluce se nekoná, přesto jej opozice rozcupuje.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová má za sebou první fázi přípravy nového stavebního zákona. Nová legislativa, která má zjednodušit a hlavně urychlit povolování nové výstavby, úspěšně prošla meziresortním připomínkovým řízením, legislativní radou a nakonec i vládou. Nyní ji ale čeká pravá zkouška ohněm – zákon jde do Parlamentu, kde jej rozhodně nečeká od opozice vlídné přijetí.

Už během více než půlročního připomínkování a přepisování se původní návrh změnil k nepoznání. První verze, na jejíž přípravě se vedle právníků ministerstva podílela také Hospodářská komora (a developeři), počítala s revolučními změnami. Po připomínkování (podnětů přišlo několik tisíc) se ovšem řada hran obrousila a nejrevolučnější myšlenky zmizely. 

Obce na stavbě

Nepovedla se především jedna věc, a sice úplně oddělení stavebních úřadů od místních samospráv a převedení byrokratů do státní služby v rámci stavebního „superúřadu“. Povolování staveb by teoreticky mělo být nezávislé na starostech a místních politicích už dnes. V praxi to ale nefunguje – a podle stavařů právě politické tlaky a snaha vyhovět místním často vedly k odmítání projektů. To měl zákon změnit. Kvůli tlaku Svazu měst a obcí nicméně toto nejostřejší opatření ministryně zmírnila – malé stavební úřady obcím zůstanou.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit