Léková krize a bezradný ministr? Válek dělal maximum, říká šéf lékárníků

Bezradný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek? V lékové krizi posledních měsíců, kdy nebyla k dispozici antibiotika nebo dětské sirupy, politik dělal maximum. Tvrdí to alespoň Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Léková krize a bezradný ministr? Válek dělal maximum, říká šéf lékárníků
Lékárna v Praze, ilustrační foto | Shutterstock.com

Už od října loňského roku se regály lékáren začaly pomalu vyprazdňovat. Postupně mizely zejména dětské léky proti příznakům nachlazení, pak antibiotika s účinnou látkou penicilin, následně i širokospektrá antibiotika. Na přelomu roku chyběly i léky proti průjmovým onemocněním. Potíže se zásobováním lékáren trvaly několik měsíců.

Během nich ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vystupoval na veřejnosti jen minimálně. Jeho rada, aby rodiče obvolávali třeba stovku lékáren, protože někde dětské sirupy proti horečce snad mít budou, byla kritizována zleva i zprava. Následně se opět odmlčel. A po nějakém čase informoval o sestavení speciální ministerské komise, která se má výpadky léků zabývat. 

Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse však ministr rozhodně nebyl bezradný ani nečinný. Realita prý byla odlišná od toho, jak situaci vykreslovala média. „Ta situace určitě nebyla ideální, ale ministerstvu zdravotnictví se dařilo průběžně dojednávat mimořádné dodávky. Také lékárníci, společně s lékaři, velmi rychle dokázali vyhledávat alternativy, jaké léky ještě byly na trhu k dispozici. Dostupnost tedy byla zhoršená, ale rozhodně to nebylo tak, že by tu po několik měsíců žádné nebyly,“ tvrdí Aleš Krebs ve velkém rozhovoru pro týdeník Hrot.

Ačkoli obecně kritika padá zejména na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, vysvětlovat by prý veřejnosti měli hlavně výrobci léků. „Chybějí data od těch nejdůležitějších aktérů v této problematice, výrobců léčiv. Je totiž evidentní, že k výpadkům došlo na jejich straně – to oni by měli říct, co přesně se stalo a proč. Jedním z důvodů může být neočekávaný vývoj ve spotřebě, tedy že skokově došlo k předepisování antibiotik a výrobci na to nebyli schopni rychle reagovat. Pravda je, že mí kolegové lékárníci říkali, že už v polovině ledna byl výdej antibiotik stejný jako v předchozích letech za celou sezonu,“ říká prezident lékárníků.

Podle něj se ministr osobně, ale i jeho podřízení velmi angažovali, aby do Česka co nejdříve dorazily mimořádné dodávky léků. „Jako racionální se jevil apel na to, aby lidé neskupovali léky, pokud je nepotřebují. Protože v lékárnách jsme skutečně čelili náporu určitých zákazníků, které při mediálním informování o nedostatku některých léků nenapadlo nic jiného, než že je nesmyslně začali nakupovat a skladovat ve velkém množství doma. Pokud někdo obíhá lékárny a z deseti si odnese dvacet sirupů, na jiné pacienty, kterým by stačilo jedno jediné balení, se nedostane,“ kroutí hlavou lékárník.

Nebýt prý akce ministra Válka, lékárny by během Vánoc neobdržely stovky tisíc balení dětských sirupů ani mimořádné dodávky antibiotik. „Nebyly nasmlouvané, nepočítalo se s nimi. Přesto se je ministerstvu podařilo sehnat,“ zastává se Válka Krebs.

Schillerová žádá Válkovu hlavu

Sněmovní opozice ANO a SPD však přesto žene ministra k vyvození odpovědnosti. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová jej dokonce vyzvala k okamžité rezignaci. „Samozřejmě je to politické téma. Když ale poslouchám ty výzvy, napadá mě, že jako komora jsme před velkým rizikem výpadků varovali nejen před osmi, ale třeba také před pěti lety (tehdy nastupovala vláda ANO a ČSSD podpořená komunisty, pozn. red.). V té době jsme ministrům dokonce zpracovali seznam léčivých přípravků, které výpadky trpěly opakovaně. Velké aktivity k tomu, aby se tomu zabránilo, jsem si ale nevšiml. Dokonce to vládní politici tehdy bagatelizovali. Takže ta vyjádření, která zmiňujete, vnímám politicky jako velmi zvláštní,“ kroutí hlavou šéf lékárníků.

Nyní je už podle Aleše Krebse situace s léky výrazně lepší. Antibiotika pro dospělé v tabletové formě a rovněž sirupy proti příznakům nachlazení určené dětem jsou již ve většině lékáren skladem. Samozřejmě ale platí, že ne každý lék musí mít každá lékárna k dispozici. „Nicméně pokud je objedná prostřednictvím záznamu u velkodistributora, měla by je v rozumné době obdržet,“ ujišťuje Krebs.