JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Legendární Kotva zavírá. Symbol „bohatství a hojnosti socialismu“ čeká dvouletá rekonstrukce

Ve středu se zavřely brány obchodního domu Kotva. Čekají ho dva roky rekonstrukce. Brutalistní dům od manželů Machoninových na Praze 1 se dočká nových luxusních obchodů, kanceláří i restaurace s terasou.

Legendární Kotva zavírá. Symbol „bohatství a hojnosti socialismu“ čeká dvouletá rekonstrukce
Obchodní dům Kotva čeká dva roky dlouhá rekonstrukce. | Viktor Horák / Hrot24

Brutalistní budova od známých architektů Věry a Vladimíra Machoninových, kteří navrhli karlovarský Thermal či československé velvyslanectví v Berlíně, s celkovou plochou 28 tisíc metrů čtverečních byla otevřena v roce 1975. Podoba domu na Náměstí Republiky by měla zůstat v zásadě stejná, ale nutná je třeba sanace azbestu ve fasádě a podstatnými změnami projdou rovněž vnitřní prostory.

Uzavření obchodního domu k 31. lednu 2024 potvrdila společnost Generali Real Estate, která budovu vlastní. „Důvodem jsou chystané úpravy objektu. V Generali Real Estate chováme obdiv a úctu ke kulturnímu i architektonickému odkazu Kotvy. Proto je našim záměrem, aby Kotva po proměně sloužila v duchu svých nejlepších tradic dalším generacím Pražanů a návštěvníkům metropole,“ uvedla společnost pro deník Hrot24.

„Podzemní garáže a automyčka zůstávají dočasně v provozu,“ stojí ve vyjádření společnosti Generali Real Estate. Zástupci společnosti dále redakci sdělili, že vizualizaci očekávané rekonstrukce nemají k dispozici. Aktuálně je dům pro zákazníky uzavřen, prodejny se vyklízejí a podle reportéra Hrotu24 byli na místě dodávky a příslušníci stěhovacích firem, kteří likvidovali poslední obchody a zboží. „Vážení zákazníci, tato prodejna je od 1. února 2024 uzavřena,“ informuje cedule před drogerií DM v uzavřené pasáži. Hlavní vchod do domu je uzavřený a zadní vchod do budovy hlídá ostraha.

Obchodní dům Kotva, pohled od Rybné ulice a Burzovního paláce.
Viktor Horák / Hrot24

Od čtvrtka je Kotva uzavřená pro širokou veřejnost, uvedl obchodní dům bez dalších podrobností na svém webu. „Obchodní dům je uzavřen. Kotva se chystá na návrat. Parkoviště zůstává v provozu.“ Kotva na svém facebooku dodala, že chystaná transformace bude plná novinek a vylepšení. „Těšíme se, až se s vámi znovu setkáme a přivítáme vás v našem obnoveném prostoru,“ prohlásil obchodní dům.

Podle Městské části Praha 1 se do rekonstrukce promítnou názory a podněty místních rezidentů. „Investor připravuje návrh budoucí podoby okolí domu, do kterého promítne shromážděné názory široké i odborné veřejnosti,“ uvedla Praha 1 na platformě X. „Cílem rozsáhlé rekonstrukce Kotvy je navrácení prestiže a statusu špičkové nákupní destinace v historickém centru Prahy,“ doplnila organizace Rezidenti 1 na sociálních sítích.

Kotva už po rekonstrukci nebude pouze obchodní dům, ale vzniknou v ní rovněž kanceláře a luxusní butiky. Obchody s potřebnou občanskou vybaveností ale zůstanou zachovány a nově v budově otevře restaurace s terasou. Zmizí také nynější vstup z Náměstí Republiky do prodejny Albert v podzemí Kotvy. Nahradí jej jiný na jiném místě. Změní se i prostor u vstupu z druhé strany směrem do Jakubské ulice.

Obchodní dům Kotva, pohled od Náměstí Republiky.
Viktor Horák / Hrot24

Původně byla rekonstrukce naplánována na rok 2021 a k roku 2020 byla přestavba schválena Národním památkovým ústavem i Věrou Machoninovou, která se sama podílela na plánu přestavby. Podle dosavadních informací by rekonstrukci měla realizovat developerská společnost Sekyra Group. Náklady na rekonstrukci nebyly zveřejněny. Deník Hrot24 vám přináší rozsáhlou fotogalerii přímo z místa očekávané rekonstrukce.

Obchodní dům Kotva čeká dva roky dlouhá rekonstrukce.

+12

OD Kotva jako symbol hojnosti a bohatství socialismu

Obchodní dům Kotva byl otevřen v roce 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu a po svém otevření se měl stát „symbolem hojnosti a bohatství socialismu.“ V době uvedení do provozu byla Kotva pátý největší obchodní dům v Evropě s prodejní plochou 22 160 metrů čtverečních, který dokázal díky dvěma tisícům zaměstnanců obsloužit až 75 tisíc zákazníků denně. Obchodní dům patří mezi tzv. druhou generaci českých obchodních domů a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny 70. let.

Kotva i další obchodní domy musely po roce 1989 čelit konkurenci nově vznikajících moderních nákupních center. Dům se dlouhodobě potýkal s nedostatečným zájmem o pronájem obchodních ploch, v některých patrech zůstávaly volné prostory. Vlastníkem budovy je od roku 2020 společnost Generali Real Estate, která ji koupila od PNS za částku kolem čtyř miliard korun.

Dům ležící na pomezí pražského Starého a Nové Města nese název podle starší sousední budovy a od roku 2019 je kulturní památkou. Vznik obchodního domu ale svého času vyvolal rozsáhlou kritiku, jelikož na jeho místě původně stál románský kostel sv. Benedikta. Kvůli výstavbě Kotvy bylo také zbouráno několik cenných domů z 19. a 20. století, a především bylo zničeno archeologicky významné území, které nemohlo být z časových důvodů dostatečně prozkoumáno.

Kotva byla postavena švédskou stavební společností SIAB podle návrhu manželů Machoninových mezi lety 1970 a 1975. Půdorys tvoří množství šestihranů, které jsou vzájemně propojené. Obchodní dům má pět nadzemních pater vzájemně propojených celkem deseti eskalátory (dvě šachty po pěti eskalátorech), podzemní patra slouží jako garáže a supermarket.