Kyselina s budoucností

Její jméno se těžko vyslovuje, má ale před sebou velkou budoucnost. Řeč je o kyselině hyaluronové. V Česku je se zázračnou látkou spojeno především jméno Vladimíra Velebného, respektive jeho společnosti Contipro. Biotechnologická firma investuje do výzkumu využití kyseliny desítky milionů korun ročně. A investice se začínají vyplácet – nejnovější nápad má výrazně pomoci s léčbou stavů po operaci tlustého střeva. A střevem to nekončí, využít by se kyselina hyaluronová mohla v brzké budoucnosti i v boji s dalšími chorobami, třeba při infarktu nebo i covidu. Víc informací najdete v textu, který této mimořádné látce věnujeme.

Optimismem nešetří v rozhovoru ani generální ředitel Citibank Michal Nebeský. Loňský rok byl podle něj pro banku překvapivě dobrý a i letošek vidí pozitivně. V rozhovoru pro Hrot mimo jiné vzpomíná, jak v americké bance v Praze před třiceti lety otevíral první akreditiv. Moc pozitivních příběhů v současné době nenajdete, tady máte hned dva.

Kdo na rozdíl od kyseliny hyaluronové v Česku moc růžovou budoucnost nemá, jsou zřejmě velcí pěstitelé jablek. Ti největší ročně prodělávají miliony korun, postupně snižují plochy, na kterých toto tradiční ovoce pěstují, a přemýšlejí o tom, že se jim přestanou věnovat úplně. To vše paradoxně v době, kdy spotřeba a cena jablek v Česku rostou. Velkým pěstitelům nepomohlo ani to, že si odklonili evropské dotace na obnovu sadů, které byly původně určeny malým pěstitelům. Za zmínku naopak stojí, že někteří drobní producenti zvládají situaci mnohem lépe, investují do rozšíření sadů i do nových technologií. I z toho je vidět, kdo si dotaci zaslouží a kdo ne.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit