Ukrajina derusifikuje veřejný prostor. Smůlu má Dostojevskij, nahradí jej „Slovák“ Warhol

Místo světoznámého spisovatele a filozofa Fjodora Michajloviče Dostojevského se bude ulice v Kyjevě jmenovat po Andym Warholovi, jenž má kořeny na východním Slovensku. Ukrajina se vrhla na derusifikaci veřejného prostoru.

Ukrajina derusifikuje veřejný prostor. Smůlu má Dostojevskij, nahradí jej „Slovák“ Warhol
Ikona amerického popartu Andy Warhol má nahradit jméno ulice v Kyjevě po ruském klasikovi Dostojevském, ilustrační foto | Shutterstock.com

Před vydáním rozkazu k invazi do sousední země diktátor Vladimir Putin argumentoval tím, že na Ukrajině bují nacismus, režim v Kyjevě je protirusky zaměřen a utlačuje rusky hovořící obyvatelstvo. Hlavním cílem svržení režimu na Ukrajině byla podle propagandy Kremlu denacifikace. 

Po deseti měsících bojů, kdy ukrajinské jednotky zatlačily ruské okupanty zpět k jejich hranicím, už ale není ve veřejném prostoru na Ukrajině místo pro ruské názvy ulic nebo pomníky a památníky ruských a sovětských umělců, spisovatelů, politiků. Ukrajina přistoupila k důkladné derusifikaci veřejného prostoru.

Paradoxně to, před čím šéf Kremlu před vyvoláním války varoval, se nyní po tisících zbytečně zavražděných a umučených Ukrajinců naplňuje. 

Jen v hlavním městě Kyjevě jsou přejmenovávány stovky ulic, jež odkazují na společnou minulost s ruskou říší nebo později se Sovětským svazem. Jednou z obětí je i významný ruský spisovatel a filozof 19. století Fjodor Michajlovič Dostojevskij. Po něm pojmenovaná ulice se stane v metropoli minulostí. Nahradí jej představitel amerického pop-artu Andy Warhol (původním jménem Warhola), jenž má kořeny mezi Rusíny na severovýchodě  Slovenska.

Místo ruských klasiků ukrajinští umělci a básníci

Místo ruských klasiků zaplní z velké části ukrajinští umělci, básníci, bojovníci za nezávislou Ukrajinu, ale také současní hrdinové z bojů proti ruským okupantům. Názvy ulic a náměstí, které vzdávaly hold Leninovi nebo bolševické revoluci, začaly mizet už po rozpadu Sovětského svazu se vznikem samostatné a nezávislé Ukrajiny.

Nyní se přidávají všichni, kteří jsou spojeni s ruskou kulturou a historií. Ti jsou na Ukrajině vnímáni jako připomínka ruské, respektive sovětské, nadvlády a dominance a ruského neoimperialismu.

Také u ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je patrná změna, během války se začal distancovat od svého rodného jazyka ruštiny (narodil se ve městě Kryvyj Rih na jihovýchodě Ukrajiny) a její používání omezuje na minimum. 

To platí i pro celý jih a východ země, jež se snaží od ruské minulosti odstřihnout. Ve městě Dnipro byla odstraněna busta ruského básníka Alexandra Puškina, velikána ruské kultury 19. století. A zmizel i sovětský pionýr a partyzán Voloďa Dubinin, hrdina sovětské válečné propagandy.

Derusifikace bude intenzivní

Zástupce šéfa městské rady Kyjeva Volodymyr Prokopiv oznámil, že dosavadní dekomunizace probíhala v hlavním městě od roku 2015 příliš měkce, aby neurážela city rusky mluvícího obyvatelstva. Ohledy na ruské sentimenty ale už nemají na Ukrajině místo. „S válkou se všechno změnilo. Nyní je ruská lobby bezmocná, ve skutečnosti už neexistuje,“ vysvětlil Prokopiv pro agenturu AP.

Profesor historie východní Evropy na University College London Andrew Wilson nicméně varuje před úpornou snahou přepisovat historii, protože řadu věcí budovali v minulých staletích na území dnešní Ukrajiny Rusové a Ukrajinci společně. Podle něj kyjevská vláda a úřady přistupují k mazání vlivu ruské kultury na jejich vlast až příliš široce. 

Ukrajinci nicméně připomínají, že například Puškin hovořil o kozácích jako o barbarském a zaostalém národu ve srovnání s Rusy. Pro Ukrajince však představují bojovníky za nezávislost. 

Prokopiv ale argumentuje tím, že si sami Kyjevané přejmenovávání ulic přejí. Po výzvě radnice přišlo 280 tisíc návrhů na přejmenování míst spojených s ruskou historií. Expertní skupina pak vybírá konečné kandidáty. Před začátkem války už byly v hlavním městě změněny názvy dvou stovek ulic, během tohoto roku přibyl stejný počet a další stovka už byla schválena.

Své místo na nároží nově najde avantgardní básník z třicátých let minulého století Bohdan-Ihor Antonyč, ukrajinský aktivista a bojovník za nezávislost z přelomu 19. a 20. století Mykola Michnovskyj nebo třeba „hrdinové Mariupolu“.

Valerij Šolomitskyj, jenž žije v Dostojevského ulici přes čtyři dekády, si změnu názvu ulice pochvaluje. Andy Warhol se mu líbí víc, tvrdí o něm, že to je „náš umělec“. Podle něj se dříve ulice v ukrajinských městech pojmenovávaly nesprávně, důkladné vymazání ruských jmen z veřejného prostoru v hlavním městě vítá.