Kyjev jako volavka

Ještě jedno vysvětlení války o Ukrajinu, snad ještě horší než všechna dosavadní

Kyjev jako volavka
ilustrace Vojtěch Velický, týdeník Hrot

Ten hovor z ukrajinského Charkova do ruské Tuly zněl jako převzatý z pitomé komedie. „Dimo, slyšíš mě?“ ptá se agent ruské FSB přidělený 41. armádě svého řídícího důstojníka Dmitrije Ševčenka. „Můžeš na šifrovaný kanál?“ odpovídá z Tuly Ševčenko. „Nemůžu, nefunguje to tady, nikomu se nedovolám.“

Ta slova mají ambici stát se ruskojazyčným ekvivalentem českých fotbalových kapříků, tedy univerzálním symbolem prohnilosti. Jsou důkazem masivního bezpečnostního selhání. Ruská armáda nechala od roku 2014 za údajně horentní částku vyvinout odolný, superbezpečný a výkonný telekomunikační systém ERA. Umožňuje svým uživatelům vyhnout se poruchám (v bojových podmínkách nevyhnutelným) i riziku odposlechu. Telefony samotné jsou odolné, vodotěsné, nárazuvzdorné a jaké ještě. Zkrátka, je to jedna z věcí, které dodávaly před začátkem ukrajinské války Vladimiru Putinovi na sebejistotě, když mluvil o vybavení a zbraních, „jimž se nic na světě nevyrovná“.

Naneštěstí někdo zapomněl ruským vojákům sdělit, že telefonní hovor se neděje čistě vůlí panovníkovou, nýbrž že přenos jejich hlasu na tisíce kilometrů musí respektovat přírodní zákony. Jinými slovy, i jejich supertelefon, jemuž se nic na světě nevyrovná, potřebuje signál.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit