Kwarteng padl, novým britským ministrem financí je zkušený Jeremy Hunt

Kwasi Kwarteng strávil v Downing Street č. 11 pouhých 38 dnů, než jej ministerská předsedkyně Liz Trussová odvolala, aby si sama zachránila politický kejhák.

Kwarteng padl, novým britským ministrem financí je zkušený Jeremy Hunt
Jeremy Hunt | foto Shutterstock.com

Tři týdny poté, co jeho daňový plán rozpoutal na ostrovech ekonomický chaos, přišel Kwasi Kwarteng o místo ministra financí, oznámila v pátek televizní stanice Sky News.

Začátek Kwartengova konce se datuje k 26. září, kdy zveřejnil plán na daňové škrty ve výši 45 miliard liber – ovšem neřekl, odkud je vláda vezme. Reakce trhů na zveřejnění riskantního plánu stlačila libru na rekordní minimum vůči dolaru, zvýšila výnosy z vládních dluhopisů i hypoteční sazby a vedla k bezprecedentní intervenci Bank of England.

Slova lezou z gatí

Trussová zprvu trvala na tom, že zmatky v britské ekonomice mají globální původ ve válce na Ukrajině a v doznívání protipandemických opatření. Řekla také, že za plánem stojí celou svou vahou a nebude na něm nic měnit. Ministr Kwarteng, vědom si plné podpory své nadřízené, jí loajálně přizvukoval.

V průběhu posledních dvou týdnů se však proti Kartengovu plánu otevřeně postavili nejen opoziční politici a trhy, nýbrž i poslanci vládnoucí Konzervativní strany. Obávali se průšvihu v parlamentních volbách naplánovaných nejpozději na rok 2023, když opoziční labouristé získali v průzkumech voličských preferencí rekordní náskok 33 procentních bodů.

Ministerská předsedkyně poté oznámila první velký obrat, když ustoupila od zrušení nejvyšší sazby daně z příjmu ve výši 45 procent. Druhý obrat přišel v pátek ráno, kdy vláda oznámila, že v dubnu příštího roku zvýší korporátní daň z 19 na 25 procent, přestože předtím slíbila, že tak neučiní.

Naděje na uklidnění

Mezitím Kwarteng přerušil svoji washingtonskou schůzku se zástupci Mezinárodního měnového fondu a odletěl zpět do Londýna. Tam se dozvěděl, že jako ministr skončil. Trussová se patrně domnívá, že se tak zbaví politické odpovědnosti za plán, jejž byla sama schválila a vydatně podporovala. 

Na uvolněné místo jmenovala Trussová po několika desítkách minut ostříleného politika Jeremyho Hunta, za nímž, předpokládejme, bude také stát celou svou vahou. Bývalý ministr zdravotnictví a někdejší kandidát na partajního lídra je považován za umírněného centristu; jeho angažmá v druhé nejvyšší vládní funkci by mělo přinejmenším uklidnit trhy. Jak dlouho mu bude ministerská předsedkyně nakloněna, nevíme(a ona nejspíš také ne).