Kutnohorská tečka

Kutnohorská tečka
ilustrační foto | Shutterstock.com

Zná to asi každý, kdo chtěl v předchozích dvou třech letech koupit byt. V okamžiku, kdy našel nějaký vhodný objekt, musel jednat rychle. Nabídka notně pokulhávala za poptávkou, a tak na každou nabízenou nemovitost stálo frontu několik zájemců. Většinou vyhrál ten, kdo se rozhodl nejrychleji. Mnohdy se také stalo, že konečná cena oproti původní nabídce kvůli velkému počtu zájemců ještě o pár set tisíc korun vzrostla. Kvůli tomu byli kupující leckdy ochotni přehlédnout i velké nedostatky kupované nemovitosti. Teď to ale vypadá, že se zdražování nemovitostí konečně zastavilo. Minimálně u starších panelákových bytů a nemovitostí před rekonstrukcí. Důvodů je několik, nejde jen o podražující hypotéky. Kde můžete očekávat výraznější propad cen a kde to naopak vypadá, že ještě chvíli ceny vydrží, se dočtete v hlavním tématu nového vydání týdeníku Hrot.

S prodejem nemovitostí teď asi bude lepší počkat. Nebo se musíte smířit s tím, že se v nabídce realitek ohřejí podstatně déle, než bývalo v posledních letech zvykem. Zcela jiné starosti mají majitelé lesů a prodejci palivového dříví. Strach, že si v zimě kvůli omezeným dodávkám ruského plynu nezatopí, žene lidi s několikaměsíčním předstihem k prodejcům dřeva. Oproti minulému roku jsou ceny až třikrát vyšší a někde se čeká na dodávku paliva i tři měsíce. Navíc to vypadá, že ceny ještě porostou. O cennou surovinu spolu bojují papírny, energetické společnosti a drobní spotřebitelé. Ještě to bude mazec.

Kutná Hora je krásné město. Kromě spousty historických památek tam najdete i Vysokou školu politických a společenských věd. Škola měla zásobovat tuzemskou státní správu a politiku spoustou kvalitních absolventů. Příkladem úspěšné absolventky je Helena Langšádlová, současná ministryně pro vědu a po ukončení studia i členka akademické rady školy. Jako člen téhož orgánu je dodnes na webových stránkách školy uveden rovněž premiér Petr Fia­la a také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jenže se školou to teď vypadá hodně neslavně a míří do insolvence. Více se dočtete v novém Hrotu.

V aktuálním čísle najdete třeba také rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem o tom, jak je stát připraven na další vlnu covidu, jak bude motivovat rizikové skupiny k další dávce očkování a co se stane s Tečkou. Dočtete se také o tom, jak stát zrušil povinnost přimíchávat potravinářská biopaliva do pohonných hmot, ale ta přesto frčí dál. A proč má na pěstování řep­ky v Česku větší vliv loď mířící do libanon­ského přístavu.

Příjemné čtení.