Kurzhaare

Utratit další čtyři miliardy korun za udržování již nepříliš funkčních pracovních míst dvouměsíčním prodloužením programu Antivirus hodlá nepřekvapivě česká vláda.

V říjnu jsou krajské volby a nadílka výpovědí se nehodí. To se dá ustát. Co je ale horší, je nápad ministryně Maláčové zavést do tuzemské legislativy trvalý systém dotování pracovních míst v případech, kdy firmám náhle klesne poptávka. Odpustíme si středověké úvahy o dlouhých vlasech a krátkém rozumu, ale zapochybovat, co paní Maláčová studovala na LSE, musíme. Že by centrální plánování?

Náš Antivirus má, nebo spíše nějakou dobu měl, tržní opodstatnění. Firmy nebyly masově postiženy nějakou strukturální krizí, ale státním zásahem do ekonomiky. Nikoli standardní hospodářská krize, ale vidle vržené vládou vzaly lidem práci a je zcela korektní náklady tohoto experimentu na vrub státní kasy drobet kompenzovat.

Jinak ale výpadky poptávky a propouštění zaměstnanců jsou ve fázi poklesu hospodářského cyklu logické a nezbytné, protože by bez nich nevznikala nová struktura ekonomiky lépe odpovídající poptávce a nedošlo by k opětovnému oživení.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit