Kupte si ledvinu za půl milionu. VZP nabádá Čechy, aby se více starali o své zdraví

Zdravotní péče je čím dál dražší, a pokud Češi nezlepší přístup k vlastnímu zdraví, může být v budoucnu hůře dostupná, varuje v aktuální kampani Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Kupte si ledvinu za půl milionu. VZP nabádá Čechy, aby se více starali o své zdraví
ilustrační foto | Shutterstock.com

Transplantace ledviny za 529 127 korun. Protéza dolní končetiny za 95 902 korun, biologická léčba rakoviny prostaty za 342 263 korun nebo biologická léčba rakoviny prsu za 260 530 korun.

Vedle mnoha jiných si i tyto zdravotnické zákroky můžete objednat na fiktivním e-shopu Systemshop.cz. Proč byste to měli dělat, když jsou všechny hrazeny z veřejného zdravotního pojištění? Právě proto. Konečně si totiž řada z nás uvědomí, kolik reálně stojí zdravotní péče, kterou bereme jako samozřejmost.

Takže si naklikejte léčbu některých onemocnění. Nezapomínejte přitom, že samotný zákrok není to jediné, s čím se v nemocnici nebo ordinaci lékaře setkáte. Tak třeba prohlídka praktickým lékařem vyjde na 672 korun. Všechno něco stojí.

Částky na e-shopu jsou odpovídající, protože za celým projektem stojí Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta poodkryla, s jakými náklady se u svých klientů nejčastěji potýká. A jak sama konstatuje, mnohdy zbytečně. To kvůli tomu, že k řadě těchto zdravotních zákroků by vůbec nebylo nutné přistoupit. Stačilo by relativně málo: abychom se o své zdraví skutečně starali tak, jak si zaslouží – jako o to nejhodnotnější, co máme.

ilustrační foto
Vladimír Barák, týdeník Hrot

Například kuřáci by tak mohli zjistit, že jen hospitalizace na JIP stojí za dva dny 36 668 korun. Může se také stát, že kvůli tomuto zlozvyku to vaše srdíčko přestane zvládat a budete potřebovat koronární bypass. Pojišťovna za jeho zavedení utratí 499 060 korun.

Ty, kdo jedí tučná jídla, hodně uzenin a málo vlákniny a holdují alkoholu, by mohla zajímat léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku. Biologická léčba tohoto onemocnění vyjde na 342 263 korun. A nikdo vám samozřejmě negarantuje, že přežijete.

Těšit nás tedy může alespoň to, že všechny produkty jsou zatím skladem. Při personální devastaci tuzemského zdravotnictví totiž ani to nemusí být v budoucnu samozřejmé.