Kryštof Kolumbus: Musíte jít za světlem. I proti vůli ostatních

Toto pondělí uplynulo 528 let od chvíle, kdy Kryštof Kolumbus popsal pro portugalské publikum výsledky své první zámořské cesty. Rubrika Tardis se mořeplavce vyptala, jak vidí své objevy s odstupem - a bezděky to srovnává s postoji jeho dnešních následovníků

Kryštof Kolumbus: Musíte jít za světlem. I proti vůli ostatních
Profimedia.cz

Pozn. red. Experimentální rubrika Tardis využívá slavného stroje času britského (mimozemského) cestovatele Doctora Who. Jeho prostřednictvím necháváme promluvit muže a ženy z minulosti, kteří mají co říct k přítomnosti.

Když jste na svoji první výpravu vyplouval, provázela vás ze strany kolegů, podřízených i konkurentů slušná dávka skepse. Jak jste jim tehdy argumentoval?

Říkal jsem: Podívejte se, já vám povídám, že Indie je támhletím směrem, a proto tam pluji. Ale nevydám se tou běžnou cestou, po zemi na východ. Naopak, volím cestu západní, o které nevíme, že by se po ní kdo kdy pustil.

Co že jste si byl tak jistý? Z map jste to vyčíst nemohl - měl jste to nějak spočítané?

Na to, abych se vydal na cestu do Indie, jsem nepoužil žádnou inteligenci, žádnou matematiku ani žádné mapy. K čemu? Každý cíl je pouze nástroj, jímž člověk usměrňuje svoji energii pozitivním směrem. Ty cíle se mohou postupem doby měnit, nějaký přibude, jiný ubude...

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit